• 23 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8059
  •  GBP / BGN 2.2965
  •  CHF / BGN 1.9746
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Даниел Лорер: Основен акцент в предложените промени в Конституцията е правосъдната реформа

Даниел Лорер: Основен акцент в предложените промени в Конституцията е правосъдната реформа

/КРОСС/ 3 март е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение. Това каза вчера депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в предаването „120 минути" във връзка с предложението 24 май да стане национален празник.

По думите му 3 март е проблема дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока. „На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, който може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще. Кирилицата като символ на просветата и литературата, но и символ на образование и иновациите е чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", обясни той.

По думите му основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа. „Ако не бяха огромните усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Днес тя е почти факт и това е наистина фундаментална промяна в начина, по който България ще се управлява. За пръв път имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната", подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Функциите на държавния глава по избора на главен прокурор ще бъдат напълно изолирани. Това обаче не е съществената промяна. „Основната цел на конституционните промени е да се създаде независимост на съда така, че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента, а от друга страна, на прокурорите да им създаде отчетност", заяви Лорер.

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и той да остане административен ръководител.

С ГЕРБ има единодушие, че институцията служебно правителство трябва да се промени. „Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика - редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас", посочи Лорер.

По думите му очакват подкрепа от БСП поне в тази част от промените.

Той коментира и предложението им да се ограничат мандатите на кметовете на два. Според него „вечните кметове" са явление, което пречи на демократичния процес.

Лорер коментира, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, защото не бил избран за еврокомисар. „Оставам в българския парламент", категоричен бе той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.