• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

/КРОСС/ През последните няколко години НАСА усилено работи и подготвя мисия за завръщането на хора на Луната. Агенцията упорито преследваше срок за реализирането на мисията през 2024 г. Новият ѝ доклад обаче повдига съмнения дали това ще се случи, съобщава онлайн изданието DigitalTrends.

Тази седмица НАСА публикува своя годишен доклад за най-големите си предизвикателства. В него съобщава, че трудностите пред мисията за връщане на хора на Луната в рамките на следващите четири години се увеличават. НАСА иска през 2024 г. на Луната да стъпи първата жена, както и още един мъж.

Всъщност, първоначалният срок беше 2028 г., но миналата година вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс нареди на агенцията да реализира мисията до 2024 г. В доклада си НАСА казва, че това ще е много трудно, тъй като все още има "много неотговорени въпроси за крайната цена, графика и мащаба" на мисия.

Например тепърва предстои да се произведе и сертифицира ракетната система за пътуването до Луната. Трябва да се тестват и двигателите и много други компоненти. Пандемията вече е дала своето отражение и допълнително е забавила работата по тези задачи.

Трябва да се довърши и работата по модулът, който ще отведе астронавтите и оборудването в орбита около Луната, както и самият апарат за кацане. Затова агенцията не очаква всичко това да стане до 2024 г.

Нещо повече, НАСА казва, че ще се нуждае от "силно, постоянно и трайно лидерство от президента и Конгреса... както и от стабилно и навременно финансиране". Само така агенцията вижда постигането на целта възможно най-близо до поставения срок и след това да може да се заеме с по-голямата задача - изпращане на хора на Марс през следващото десетилетие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.