• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Първи случаи на маймунска шарка в България

Първи случаи на маймунска шарка в България

/КРОСС/ В България са потвърдени два случая на маймунска шарка. Това става ясно от информация, разпространена от Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г.

И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По-младият мъж е постъпил на 20 юни в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА със съмнения за варицела. В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки, съобщиха от лечебното заведение.

По първоначални данни и двамата заболели съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици - съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Първите случаи коментира и директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Тя уточни, че не става дума за разпространение на заболяването у нас. „Това са вносни случаи. Тече епидемиологично проучване. Пациентите вече са добре - със завехнали обриви. Нямат температура, стабилизирани са”, уточни тя.

Проф. Христова обясни, че болният може да зарази тесен кръг хора около себе си, които са в близък контакт с него - членове на домакинството, здравни работници, ако не внимават. Не става дума за възможност за епидемично разпространение”, категоричен е директорът на НЦЗПБ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.