• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Възраждане призовава МнВР да излезе с позиция относно непризнаването на българската история от Република Северна Македония

Възраждане призовава МнВР да излезе с позиция относно непризнаването на българската история от Република Северна Македония

/КРОСС/ След вчерашното посещение на  парламентарна делегация от България в Република Северна Македония  Министерството на външните работи в нашата съседка излезе с позиция относно казаното от Костадин Костадинов на брифинг пред медии.

С позицията си министерството не признава исторически факти, изречени от председателя на ПГ на „Възраждане" и председател на „Комисията по политики за българите извън страната" в 48-то Народно събрание.

„Възраждане" призовава Министерството на външните работи на Република България да излезе с позиция в защита на българската история.

„Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се чувстват българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци. Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха." , са думите, които бяха казани пред журналисти в Република Северна Македония от Костадин Костадинов. Думи, които отразяват единствено историческата действителност. Институциите в страната ни трябва не да се извиняват, а да реагират на опитите за нейната фалшификация, които от страна на Република  Северна Македония стават все по-агресивни.

Вярваме, че българската държава държи на добросъседските ни отношения с Република Северна Македония, които могат да бъдат изградени само въз основа на достоверност и истина. Всеки може да се чувства какъвто реши, ако българите в Република Северна Македония се припознават като такива, то по тях не бива да бъде стреляно, а техните средища не бива да бъдат обект на терористични актове.

Историята свързва двете държави  като една, защото народът ни е един  и за това има множество доказателства, които не бива и не можем да пренебрегваме.

„Възраждане" продължава да настоява българските власти да посочат на най-високо ниво в Европейския съюз какво се случва в Република Северна Македония спрямо българите и българската култура и да настояват за спешно свикване на Съвета на външните министри за приемане на решение в защита на историята, езика и културата ни.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Правилно!

29.11.2022 19:40:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.