• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Петков: С РС Македония подписахме три меморандума - пример за новия подход

Петков: С РС Македония подписахме три меморандума - пример за новия подход

/КРОСС/ България и Северна Македония подписаха три меморандума за разбирателство след съвместното си  заседание в София. Те са в областта на земеделието, за развитието на транспорта и жп връзката София - Скопие, както и за насърчаване на малките и средни предприятия. Българският премиер Кирил Петков посочи, че това е пример за новия подход в отношенията между двете страни, който дава и реални резултати.

„Когато още на първата среща между двете правителства имаме вече три реално подписани меморандума по много ключови и важни въпроси - това е примерът за новия подход, който ние даваме, с нова енергия и реални резултати”, обясни Петков.

По думите на българския премиер още по-впечатляващ е бил докладът на министрите. В него всеки министър е представил поне 10 „реални задачи”, които си поставят, с общ секретариат между различните групи и с много къси срокове за изпълнение.

„Радвам се да кажа, че следващата среща в работните групи е само след седмица. И това ще бъде нивото на динамика, което се очаква, от тези групи”, каза Петков и отбеляза, че историческата група е набелязала три срещи през следващите четири месеца.

„Поглеждайки това, което се случи днес - се вижда огромната синергия и огромните предимства, ако има добросъседство. Реално, тези меморандуми имат един основен краен резултат и това е икономическото развитие на целия регион, което и гражданите на Северна Македония, и гражданите на България ще усетят с подобрения на стандарта на живот”, категоричен е българският министър-председател.

Петков отново посочи, че добросъседството ще бъде поставено на пиедестал. „Ние трябва да работим около него и неща, които са били забравени буквално в последните години - ще бъдат подновени”, обясни той и заяви, че времето, което е изгубено, ще бъде наваксано бързо заради показаните устрем и енергия.

Премиерът каза, че има друго ниво на ентусиазъм за работа в историческата комисия. Днес по думите му се установило, че за да се върши работа хората трябва да си говорят, да се виждат, да се поставят общи цели и да се слага обща конструктивна рамка.

„Професорите от двете страни показаха, че са готови този нов полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивни разговори. Затова към този момент ние няма да правим кадрови промени. Когато историческата комисия е една от пет - общият тон на разговора е само в посока конструктивен диалог и постигане на реални резултати”, допълни Петков.

От своя страна Димитър Ковачевски заяви, че е открит нов процес на диалог и работа. „Това е свидетелство, че имаме политическа воля”, категоричен е той. Премиерът обясни, че един от критериите за постигнат напредък между България и РС Македония ще бъде откриването на КПП „Клепало” на българо-македонската граница през 2023 г.

„Това е динамиката. Аз съм оставил процесите да се движат, да работят, да разговаряме по между си, да си върнем доверието, да градим и да вървим напред заедно”, заяви Ковачевски.

„Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и защото вярваме, че можем да ги решим. В момента има доста сериозни въпроси - и COVID-19, и напрежението между НАТО-Русия, и високите цени на тока и газа - това са все факти. Когато в тази трудна обстановка, в ден като днешния, се види, че има реален прогрес по една от темите, която е била криза доскоро, но вече е работен процес - човек чувства, че има защо да става сутрин и да върши работата”, заключи Петков.

Подписаните меморандуми

Министърът на земеделието на България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Голям праз. Меморандума не означава договор, а добри пожелания с надежда да се осъществят.

26.01.2022 12:03:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.