• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция (На живо)

Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция (На живо)

/КРОСС/ Депутатите изслушват премиера Кирил Петков в Народното събрание. По искане на ГЕРБ-СДС народните представители решиха да извикат министър-председателя по темата за двустранните ни отношения с Република Северна Македония. Поводът e заседанието между правителствата на София и Скопие, което се проведе тази седмица в резиденция „Бояна".

"Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите", заяви Кирил Петков.

"Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8, защото той наистина изпадна от лисите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще стане със съвместна работа", каза още той.

"Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи премиерът.

И добави: "Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега".

Петков отбеляза, че е бил организиран календар за срещи на всеки 7 дни. „Радвам се, че дори в Историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза той.

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът.

                   (На живо)

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Македонските лидери в разговорите с нас и у нас говорят едно, а пред своята общественост твърдят, че са постигнали съгласие за започване на преговори за членство с всички други страни членки на ЕС и единствено България се опъвала, с което възпрепятствала и Албания.

28.01.2022 23:43:54

Анонимен

Внимавайте да не ни продадете за паница /европейска/ леща!

28.01.2022 20:09:40

Анонимен

Очакваме потвърждаване на думите с дела - основните проблеми си остават правата на всички /не на всички без българите/, прекратяване на езика на омразата, прекратяване на рушенето на българското историческо наследство, "стоп" на фалшификациите на историята. Транспортната свързаност е нещо чудесно, но в тази атмосфера едва ли някой с ума си ще тръгне за Северна Македония.

28.01.2022 14:09:53

Анонимен

Меморандума не означава договор, а добри пожелания с надежда да се осъществят.

28.01.2022 10:52:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.