• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Кулата на храма "Рождество Христово" на Шипка се руши, нужни са 1 млн. лева за укрепване

Кулата на храма "Рождество Христово" на Шипка се руши, нужни са 1 млн. лева за укрепване
Повече от година, най-голямата камбана на Шипченския манастир е безмълвна, защото вибрациите причиняват разрушения

/КРОСС/ 53- метровата кула на манастир "Рождество Христово" на Шипка се руши. Повече от година, най-голямата камбана на Шипченския манастир остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падането на отломки. Част от фасада й е ограничена в името на безопасността на посетителите.

Преди 10-тина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, обясни Старозагорският митрополит Киприан:

"Има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово", намиращ се в двора на Шипченския манастир".

Архитект Петър Влахов заяви, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите колони на камбанарията:

"Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция".

Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура.

От Старозагорската митрополия продължават дарителската кампания, като нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лева.

В цялата страна започват тържествата по повод утрешния Национален празник на България 3 март. В Сопот вечерта ще има тържествена заря-проверка.

Регионалният исторически музей от Ловеч гостува в Добрич с документалната изложба за Руско-турската освободителна война. А в  Исперих ще има концерт с наслов "Да бъде България".

В Търговище се открива изложба "Когато се раждаше свободата".

Столична община и Културно-информационният център в Босилеград ще отбележат националния празник на България с тържество тази вечер.

Както всяка година, така и сега, заради Националния празник 3 март транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.