• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Чудотворната икона в Хаджидимово

Чудотворната икона в Хаджидимово

/КРОСС/ Манастирът "Свети Георги Победоносец" в град Хаджидимово, Гоцеделчевско, е известен с чудотворната икона на светеца, която оцелява два пъти от пожар. Според преданията мнозина са намерили своето изцеление в този манастир.

Мястото е магично и разказва за чудеса. Посещава се и от християни, и от мюсюлмани. Всички те са водени от вярата за чудотворната икона на св. Георги Победоносец.

Много са чудните истории, които свидетелстват за нейната сила, като тази за 17-годшен младеж, който губи зрението си при катастрофа. Посещавайки манастира и молейки се пред иконата, отново връща зрението си. Малко момиченце пък, родено нямо, проговаря след посещението на манастира. Много бездетни двойки отправят горещи молби в манастира и се сдобиват с така желаните рожби.

Хаджидимовският манастир - красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места, в което молитвите биват чути, болните -излекувани, а чудесата се случват на всички, които вярват в тях.

Чудотворната икона на свети Георги има своя невероятна история, която засилва още повече вярата на хората в способността и да лекува и да върши чудеса.

„Има различни случаи. Например, иконата оцелява при големия пожар преди 40 години, когато цялата църква изгаря. Тогава голяма част от нея е била от дърво - покривът, колоните. Само стените са били от камък. В този пожар изгаря целият иконостас, всички икони, самият покрив рухва. Единствено иконата на свети Георги оцелява", разказва игуменът на манастира отец Теофил.

От тогава до днес хиляди хора идват в манастира и отправят горещи молби пред нея, а след време се връщат, за да благодарят.

На хълма над Хаджидимово днес се разнася празничен камбанен звън, а стотици вярващи прииждат, за да почетат свети Георги и да се помолят за здраве и благоденствие.

бТВ, „Тази събота"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.