• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Абсурдният дебат" за и против ваксините: "Науката не е мнение, а факти, доц. Мангъров"

"Абсурдният дебат" за и против ваксините: "Науката не е мнение, а факти, доц. Мангъров"

/КРОСС/ Трябва ли медиите да дават поле за изява на антиваксъри и критици на Covid-мерките в момент, в който страната е последна по процент имунизирани в Европа? Дали чрез спазване на правилото за плурализъм на мненията може да се постигне нужният ефект в дебата „за“ и „против“ ваксинацията, или това обърква хората още повече?

„Тази неделя“ по bTV даде трибуна на най-известния Covid-скептик у нас доц. Атанас Мангъров и на председателя на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева, които защитаваха тезата „против“ ваксините. Срещу тях застанаха експертите д-р Аспарух Илиев – доктор по фармакология, който работи в лаборатория в Университета в Берн, и д-р Борис Таблов – анестезиолог със специализация по спешна медицина, работещ в Германия.

Резултатът – необоснованите твърдения на Мангъров и Георгиева заглушиха фактите и точните цифри на двамата лекари заради множество прекъсвания и обиди на лична основа. Или както каза д-р Таблов – „експертната дискусия се превърна в махленска“.

Дебатът получи голям отзвук в социалните мрежи, където преобладаващите мнения са, че невъзпитаното поведение на двамата противници на ваксините е объркало още повече колебаещите се дали да се имунизират, при положение че е доказано, че ваксинираните не стигат до тежко заболяване и смърт.

Още в началото на 20-минутния дебат Мангъров, който е завеждащ отделение в Инфекциозна болница, заяви, че не се е ваксинирал и няма да го направи, защото има резерви и вече е прекарал вируса. Пенка Георгиева повтори думите му и каза, че „естественият имунитет е най-доброто нещо“. Д-р Аспарух Илиев цитира данни от проучвания, които показват, че преболедуването дава известна защита от 6 месеца до 1 година.

Мангъров прекъсна събеседника си с думите: „Това не е вярно. Случаите на SARS-1 още имат имунитет, години след преболедуването“. Илиев обаче му „препоръча“ да прочете проучване на Университета в Амстердам, публикувано в Nature Medicine, показващо, че естественият имунитет от SARS-CoV-2 трае максимум година, затова преболедувалите е добре да се ваксинират.

Инфекционистът реши да не отговаря с факти. „Доц. Мангъров всеки ден влиза в Covid-клииката с предпазната престилка, но маска не нося. И на доц. Мангъров нищо не му се случва“, отвърна той, говорейки в трето лице. Безотговорното му поведение стана обект на критика от д-р Таблов, който заяви, че Мангъров може да е преносител на заразата.

„Смятам, че основната дискусия е как да постигнем имунитета – дали да се доверим на Мангъров с „идете се разболейте“, или хората да изберат по-безопасния подход с ваксините. Аз също влизам всеки ден в интензивно Covid-отделение, където изпратихме 120 човека за 3 месеца. Такива покъртителни картини не съм виждал за 20 години като лекар. По-добре е хората да се имунизират, за да не стигат до там“, каза д-р Таблов.

Оттам нататък Мангъров успя да си „осигури“ най-много време от трибуната в сравнение с останалите събеседници. Той лансира тезата, че всеки, който иска, трябва да се ваксинира, но всичко след това „е негова лична отговорност“. Инфекционистът твърди, че няма достатъчно данни за препаратите и те не били добре изпитани. Регулатори като ЕМА и FDA, както и СЗО, обаче събираха и проучваха данни почти година, за да излязат със становища за одобрение.

„През 1938 г. швейцарският химик Паул Мюлер открива свойствата на ДДТ-то и започва масово приложение, защото се е считало, че ще изчезне маларията, жълтата треска, тифът. Паул Мюлер получава Нобелова награда. През 1972 г. обаче ДДТ-то спира, защото се оказва, че има канцерогенни свойства“, каза Мангъров, изтъквайки медицински пример отпреди близо век, опитвайки се да го проектира върху дебата с Covid-препаратите.

Критикът на Covid-мерките изрази позиция, че не е съгласен, че пациентите трябва да подпишат информирано съгласие за ваксината и потенциалните ефекти преди поставянето ѝ.

„Всеки един лекар е задължен, когато се излъчва манипулация, да информира пациента. Това сертифицира, че пациентът е информиран за съдържащото се в листовката. Това е смисълът“, обясни д-р Илиев, докато Мангъров неколкократно се опитваше да го прекъсне. „Изслушвайте ме, докато говоря, а не ме прекъсвайте“, каза няколко пъти експертът от Университета в Берн.

„Да не мислите, че светът започва от вас? Вие занимавате ли се с лечение на болни? Когато някой, който се занимава в лабораторията си с мишки и плъхове, говори, аз просто не го слушам“, отвърна Мангъров, а Илиев го критикува, че не се намира „в предизборна кампания“.

Критиците на Covid-ваксините нямаха отговор на данните на д-р Илиев, че ваксините се елиминират от тялото максимум до седмица след поставянето им и остава само имунологичната памет, така че няма как препаратите да създадат опасност година или две по-късно. „Проучването на всяка ваксина ставаше сред над 70-80 хиляди души, ваксината за морбили е тествана само на 2000 души, но я прилагате без проблем“, обърна се той към Мангъров.

Той, от своя страна, заяви, че препаратите били още във фаза 3 на клинично проучване – информация, която не е вярна, тъй като Pfizer/BioNTech получиха пълно разрешение за употреба от американския регулатор FDA.

Според Мангъров – ваксините не били ефикасни, защото срокът за проучването им трябвало да бъде 10 години. „Значи да чакаме 10 години, за да имаме категорични данни, а междувременно да оставим вълна след вълна да убива хората. При преглед или упойка вие не давате ли информирано съгласие? Вие сте лекар и прокламирате хората да не вземат едно разумно решение, това е безумно“, отвърна му д-р Таблов.

Той отново отведе дискусията до основния въпрос – защо хората трябва да се ваксинират. „В момента тече вълна, която се води „вълна на неваксинираните“ – това е теза на най-големите експерти. В Германия 92% от пациентите в интензивно отделение са неваксинирани“. Дори Мангъров призна, че само един от около 30 Covid-пациенти в Инфекциозна болница в момента е имунизиран.

Пенка Георгиева реши да прокрадне мнение, че организацията ѝ получила много сигнали за нежелани реакции след имунизация. Илиев ѝ отвърна, че това са „разговори за маса“, защото Европейската агенция по лекарствата не е открила никакви сериозни странични ефекти - с изключение на няколко случая на тромбоза при пациенти с придружаващи заболявания.

Според двамата лекари, подкрепящи ваксинацията, маски трябва да се носят в закрити помещения, защото проучванията са доказали, че те са ефикасни. Според Мангъров – полза от тях нямало.

„Науката не е разсъждение, науката е тест, който се провежда и се вижда дали има ефект, или няма, доц. Мангъров. Тя не е мнение „смятам, виждам, може би“, каза д-р Илиев и посъветва хората да вярват на фактите.

„Реално погледнато, смъртността може да се избегне, ако хората се имунизират“, каза д-р Таблов.

Дебатът беше коментиран в социалните мрежи като "абсурден", а Мангъров и Пенка Георгиева бяха критикувани заради „безумното си поведение и изказвания“.

Бившият журналист в „Дарик“ и Нова ТВ Бояна Ушева пише: „Такова присъствие в медиите на Ковид-антиваксъри като в България, няма никъде. Отговорното поведение е въобще да не се дава думата на такива хора в предавания на националните медии. Какво направиха БТВ с този дебат сега - едно нищо. Заради подобни предавания не се постига нито висок процент на ваксинация, нито спазване на мерки. Само по-висок рейтинг. Цената е човешки животи и сриване на здравната система и икономиката“.

Общо 1 234 979 български граждани са напълно имунизирани - едва около 17,6% от населението.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мънгър,ти още ли си жив ,бе ?

16.09.2021 06:24:35

Иван Андреев

Предлагам планетарна карантина за един месец ( времето за което би останал жив корона вируса в околната среда ), след което няма да го има и него и заболяването причинено от него.

13.09.2021 14:34:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.