• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Красимир Манов: Площадката Белене трябва да я забравим

Красимир Манов: Площадката Белене трябва да я забравим

/КРОСС/ Площадката Белене трябва да я забравим, това е приключен случай, каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" енергийният експерт Красимир Манов в отговор на въпрос какво трябва да съдържа енергийната стратегия на България и какви въпроси повдига предложената настояща такава.

По мнението му, ако нещо се прави, то трябва да е в АЕЦ Козлудуй. Трябва задължително да се прави атомна енергетика у нас, смята Манов. Трябва сериозно да се помисли за това. Освен това трябва да има широк дебат в обществото по тези теми, за да се стигне до правилните решения.

По темата за възобновяемата енергия Манов каза, че всичките тези 12 000 мегавата от ВЕИ-та трябва да бъдат компенсирани с други мощности.

Наистина буди подозрение в лобизъм предвиденото в стратегията ни до 2050 година да остане само възобновяема енергия. "Да няма газ, да няма нищо друго освен тези двата източника. Това е сериозен въпрос. И ако наистина в България има служби, те трябва да се занимават с това. Би трябвало това нещо да се разнищи", добави Красимир Манов. Трябва да търсим отговора на този въпрос. Да, има подозрение за лобизъм", каза още Манов.

Експертът пита още защо беше прекратена и мярката за 25 ст. отстъпка от литър за гориво. Според него всички мерки трябва да са насочени към потребителите.

Изготвената стратегия е стъкмена в последния момент и всичко ще бъде за сметка пак на гражданите, смята още енергийният експерт. Трябва да има стратегия, но подходът трябва да е съвсем различен. Поне година трябва да се дебатира тази стратегия, като се обърне внимание на всички сектори на енергетиката. "В сегашната са заложени само ядрена енергия и възобновяеми източници, това е некадърност и некомпетентност", каза експертът. Тези източници трябва да се балансират с други мощности. Това е базата за икономиката на една държава и всички мощности трябва да са балансирани в нея, добави още Красимир Манов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.