• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

БСП - София: След 71 години искат да преименуват детска градина "Мара Петлякова" на "Червената шапчица"

БСП - София: След 71 години искат да преименуват детска градина "Мара Петлякова" на "Червената шапчица"

/КРОСС/ Няма да подкрепим това предложение, категоричен бе заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

Детска градина №1 в район „Възраждане" в столицата, която в момента носи името "Мара Петлякова" - героиня от антифашистката съпротива от Втората световна война, ще бъде преименувана на "Червената шапчица". За това алармираха общинските съветници от „БСП за България" в СОС. Докладът е внесен от кмета на района Савина Савова и в него се казва, че инициативата е на директорката, педагогическия съвет и родители.

„Детска градина №1 е построена през 1950 г. и оттогава се нарича "Мара Петлякова". През 1941 г., заедно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, тя е въдворена в концлагер "Свети Никола". През 1942 г. трите успяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова - тогава на 31 години, е арестувана, измъчвана и разстреляна заради антифашистката й дейност в Дупнишкия партизански отряд", разказа заместник-председателят на групата Иван Таков.

"Вече 71 години детската градина в моя район "Възраждане" носи името на Мара Петлякова. Сега изведнъж на управляващите в Столичната община им скимнало да го сменят", коментира той. Таков е възмутен и от мотива за преименуването - в София нямало друга градина с името "Червената шапчица", а приказката оказвала възпитателна роля с нравствените идеи и простора на въображението.

„За над 10 000 деца не достигат места в яслите и детските градини в София. И вместо да се мисли как този проблем да бъде решен, управляващите се занимават с преименуване на детски заведения", заяви заместник-председателят на групата на социалистите.

"И нито дума за личността на Мара Петлякова! Вероятно защото в момента политическата конюнктура налага историческите факти да бъдат забравени, изкривени и изтрити. Днес новата фашизоидна пропаганда подменя историята с детски приказки. Утре несъгласните ще ги прати в някой нов "Свети Никола", заявява Иван Таков, който е категоричен, че този пасквил няма да получи подкрепата на общинските съветници от БСП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Точно защото е построена в най-върлото сталинистко време (1950 г.) и е наречена на комунистката-сталинистка Петлякова, другарувала с другите две комунистки-сталинистки (Чанкова и Димитрова) - и трите служили на чужда държава (СССР), следователно и трите - родоотстъпнички и чуждопоклоннички, градината непременно трябва да се преименува. Комунисти антифашисти няма (особено сталинистки комунисти). Най-големите антифашисти и антинацисти са антикомунистите. Комунистическо-сталинистката власт през цялото си управление е търпяла и прикривала старателно присъденото звание "Доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент охридски" на нацистите Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш. Това ли им е антифашизмът и антинацизмът? Лъснаха какви са.

15.10.2021 13:07:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.