• 24 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8349
 •  GBP / BGN 2.3069
 •  CHF / BGN 1.8970
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 27°C

Спад на индустриалното производство в ЕС през март, но добро повишение в България

Спад на индустриалното производство в ЕС през март, но добро повишение в България

/КРОСС/ Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се сви рязко през март в резултат на негативните последици от войната в Украйна, показват последни данни на Евростат.

В рамките на България обаче производство през март отбеляза солиден отскок, нареждайки нашата страна на едно от челните места в ЕС.

Трябва да се има предвид, че това са първите производствени данни, които отразяват реално негативния ефект от започналата на 24-ти февруари руска военна инвазия в Украйна, както и влиянието от наложените западни санкции спрямо Москва.

Индустриалното производство в ЕС се понижи през март с 1,2% спрямо февруари, когато нарасна с 0,6%, а в рамките на еврото отбеляза спад с 1,8% след повишение с 0,5% месец по-рано.

Производството на капиталови стоки в ЕС и еврозоната отбеляза спад съответно с 2,6% и с 2,7%, на нетрайни потребителски стоки - съответно с 1% и с 2,3%, докато производството на дълготрайни стоки се повиши съответно с 0,7% и с 0,8% спрямо предходния месец. Енергийното производство в ЕС пък нарасна през март с 1,3%, но в рамките на еврозоната намаля с 1,7 на сто.

Най-силен производствен спад на месечна база беше отчетен в Словакия (с 5,3%), Германия (с 5%) и Люксембург (с 3,9%), докато най-голям ръст отбеляза производството в Литва (с 11,3%), Естония (с 5,1%), България (с 5%) и Гърция (също с 5%).

Промишленото производство в България нарасна през март с 5% спрямо февруари, когато се повиши с 0,3%, запазвайки тенденцията на устойчив производствен растеж за десети пореден месец.

Спрямо март 2021 г. производството в еврозоната се сви с 0,8% след растеж с 1,7% през февруари, а в рамките на целия ЕС индустриалното производство се повиши през март 2022 г. с 0,7% след растеж от 2,8% месец по-рано.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна през март с 19,1% след повишение с 14,8% през февруари, като по-солиден растеж беше отчетен единствено в Литва (с 25,9%). Най-голям спад на годишна база пък беше отчетен в Словакия (със 7,3%), следвана от Ирландия (с 5,5%) и Германия (с 4,1%).

Източник:БНР

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.