• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Пулмологът: От санитарни маски имат нужда болните, а не здравите хора

Пулмологът: От санитарни маски имат нужда болните, а не здравите хора

/КРОСС/ Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният човек е този, който не трябва да сее зараза. От предпазните средства бих избрала плътния шал, с който ще затворя и носа, и устата и ще предотвратя вирусът да влезе в дихателната система. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова.

През последните седмици масово се купуват предпазни маски и гелове за дезинфекция, което доведе до изчерпването на количествата както в аптеките, така и в складовете.

За БТВ „Тази сутрин" експертът обясни, че най-важно е да не пипаме очите, носа и устата, защото най-лесно заразата влиза през лигавицата. Паниката и еуфорията са изключително големи, а това не е в полза на човешкия организъм. Знаем, че имаме имунна система, която ни защитава срещу вирусите. В тази паника рискуваме да заболеем от друго, а не от коронавируса, подчерта Ангелова.

Лекарят съветва хората с типични симптоми на грип да останат у дома, да информират своите лични лекари и да започнат лечение. Тя призова пациентите да не пият антибиотици, тъй като не лекуват грип.

Не се знае дали България ще бъде захранвана с маски, тъй като нямаме производител. Нямаме данни дали ще се внесат и дезинфекционни гелове, това коментира председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Според него по-сериозна мярка от носенето на маска е обикновеното миене на ръце всеки път, когато сме докоснали повърхност, която може да бъде заразена.

По думите му гелът е средство, което трябва да убие попадналите по ръцете вируси. Въпреки това изтъкна, че в момента, в който пипнем повърхност или, например, се здрависаме с някого - той губи ефекта си.

Фармацевтът обясни, че потребителите е важно да следят за етаноловите продукти, които са ефективни срещу вируси и да избягват хлорхексидиновите препарати, тъй като нямат действие срещу заразите.

Психологът Маргарита Бакрачева заяви, че е важно рационализирането - дали това, което търсим и намираме като информация, е опасно или има по-безопасни средства. Като начин да избягаме от паниката експертът посочи всяко нещо, което представлява „личен ритуал" - носенето на червен конец на ръката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.