- 27 Апр 2024 |
- USD / BGN 1.8255
- GBP / BGN 2.2837
- CHF / BGN 2.0000
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 8°C
Маслото е по-полезно, отколкото очаквате
28 Март 2020 | 14:49
/КРОСС/ Някога пробвали ли сте да убедите някого, че маслото е част от здравословната диета?
Той вероятно е реагирал скептично, най-вероятно заради медийното отразяване на темата за здравословното хранене. Ако вярвате на медиите, наситените мазнини, които присъстват в маслото, са вредни за здравето.
Това може и да е било общоприето като неотменим факт преди няколко десетилетия, но според скорошни изследвания масовото мнение е, че маслото е отправна точка в пътя ви към по-здравословен начин на живот.
Най-новите научни сведения за маслото гласят, че то може да се консумира в умерени количества, тъй като съдържа разтворими от мазнините витамини, които са от решаващо значение за поддържането на здравословно тегло.
Маслото е съставено предимно от мазнини: 70 процента от маслото е наситени мазнини, около 25% от него са моно-ненаситени мазнини, и около 2.3 процента са поли-ненаситени мазнини.
Въпреки че маслото съдържа някои трансмазнини, млечните трансмазнини се считат за здравословни, за разлика от трансмазнините в преработените храни.
Свързаната линоленова киселина (CLA), която присъства в маслото, е свързана с няколко полезни за здравето ефекта — тя може да понижава риска от възникване на рак, да стимулира отслабването и да подобрява работата на сърдечно-съдовата система.
Витаминовият и минералният състав на маслото показва, че то е богато на хранителни вещества.
То осигурява витамини A, D, E, B12 и K2, някои от които имат свойства на антиоксиданти, което ги прави полезни при преодоляване на здравословни проблеми.
Когато избирате какво масло да купувате, стремете се то да е от животни, хранени с трева.
Изследванията показват, че този тип масло има повече хранителни вещества от това от хранени със зърно животни - както по отношение на съдържанието на здравословни мазнини, така и като разтворими от мазнини витамини и антиоксиданти.