• 28 Ноем 2020 |
 •  USD / BGN 1.6405
 •  GBP / BGN 2.1867
 •  CHF / BGN 1.8066
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Херо Мустафа: Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията

Херо Мустафа: Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията

/КРОСС/ В рамките на дистанционното обучение по време на пандемията не е развита дигиталната медийна грамотност - това сочат резултатите от две паралелни проучвания сред учители и ученици, проведени от Коалицията за медийна грамотност. Те бяха представени на национална онлайн конференция, организирана от Коалицията и Фондация „Фридрих Науман" в партньорство с Министерство на образованието и науката и Министерство на културата.

Членът на Управителния съвет на „Коалиция за медийна грамотност" Антоанета Василева обяви целта на направените през месец май проучвания: „До каква степен учителите се чувстват комфортно и познават онлайн-средата и ползват всички инструменти в нея. Колкото до учениците, за нас беше важно да разберем доколко са им поставяни задачи, свързани с работа в екип, търсене на информация, анализ на информация и създаване на съдържание, защото това са ключови неща, когато говорим за развиване на дигитална медийна грамотност".

Заместник-министърът на образованието Петър Николов подчерта, че в центъра на бурно развиващите се процеси днес са именно децата и младите хора:

„За Министерството на образованието и науката е от изключително значение да инвестираме огромни усилия в това да създадем поколение в България, което няма утре да падне жертва на една или друга манипулация, поколение, което може да отличава вярното от невярното и може да прави осъзнат, разумен, смислен избор".

В конференцията взе участие и посланикът на САЩ Херо Мустафа, която заяви, че независимостта на обществените медии трябва да бъде законово установена:

„Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията. Независимостта на българските медии - частни или обществени, от политически интерес е много важна. Тя трябва да бъде законово установена и всеки опит да се отстъпи от тази независимост или медии да се концентрират в ръцете на влиятелни личности, оставя вратата отворена за възможно отслабване на тези пазители на обществения интерес".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"В конференцията взе участие и посланикът на САЩ Херо Мустафа"....самото участие на г-жата обезсмисля идеята.Тя е представител на страна ,която си позволява грубо вмешателство във вътрешните работи на суверенни държави .Това е наглост и лицемерие ….

30.10.2020 10:54:14

Анонимен

Що ли се прави на интересна с тези баналности. Нещата са законово регламентирани, имам предвид медиите. Проблемът е в това, че законодателна и изпълнителна власт са в едни ръце без възможност за ефективен контрол, а съдебната само пита как може да е по-полезна на властта ( с много малки изключения) .

29.10.2020 14:00:22

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.