• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Европейският парламент прие първия закон за свободата на медиите

Европейският парламент прие първия закон за свободата на медиите
Текстът получи одобрението на 464 депутати

/КРОСС/ Европейският парламент прие днес първия по рода си закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава журналистите, да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите, предаде „Франс прес".

Текстът беше приет от евродепутатите на пленарната сесия на ЕП в Страсбург с 464 гласа „за", 92 „против" и 65 „въздържал се".

Законът ще забрани журналистите да бъдат следени с шпионски софтуер, ще задължи държавите членки да гарантират редакционната независимост на медиите и ще създаде нов орган, който да следи за свободата на пресата на европейско ниво.

„Значението на медийния плурализъм за една функционираща демокрация e изключително голямо", каза докладчикът Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) в пленарния дебат. „Свободата на печата е застрашена по целия свят, включително в Европа: убийството в Малта, заплахите за свободата на печата в Унгария и много други примери ясно доказват това. Европейският закон за свободата на медиите е нашият отговор на тази заплаха и крайъгълен камък в европейското законодателство. Този закон оценява и защитава двойната роля на медиите като бизнес и като пазители на демокрацията", заключи Ферхайен.

„Не беше лесно да се стигне до този момент. Законът имаше много противници, ако не и врагове", заяви заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността. Крайнодесните евродепутати обвиниха ЕС, че е превишил правомощията си, като е приел закон по темата.

Източник:БТА, БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво. Сега остава да прекратят забраната за разпространение на руските медии и ТВ канали. Или свободата си е свобода, но само за правилната теза, изложена от официален Вашингтон и от ЕК.

14.03.2024 13:29:36

Анонимен

Хахаха...

13.03.2024 23:48:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.