• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ангела Меркел даде последната си федерална пресконференция

Ангела Меркел даде последната си федерална пресконференция

/КРОСС/ Ангела Меркел направи последната си поява в ролята на канцлер на Германия на лятната федерална пресконференция - традиция, организирана от Профсъюза на берлинските журналисти. Много от въпросите се фокусираха върху 16-годишната й работа, съобщава ''Дойче веле'', предава БГНЕС.

Канцлерът бе попитана къде ще бъде на 26 септември в 18:00 ч., вечерта, когато ще се проведат федералните избори. След малко колебание тя каза: "Още не съм мислила за това. Но ще имам някаква връзка със скъпата за мен партия''.

По време встъпителното си слово Меркел обърна внимание на две теми: щетите от наводненията в Германия и пандемията. Тя говори за "ужасната разруха", причинена от наводненията, споменавайки 170-те души, които са загинали до момента. През последните дни канцлерът посети два пъти кризисния регион. ''Ще е необходимо постоянство, за да се възстановят щетите'', каза тя.

Относно пандемията от Covid-19 тя каза, че "колкото повече са ваксинираните, толкова по-свободни ще бъдем отново".

След встъпителното слово в продължение на 80 минути тя отговаряше по въпроси по различни теми. Обсъдено бе и по-нататъшното развитие на газопровода "Северен поток-2" в Балтийско море, ситуацията в Афганистан, конфликтът в Кипър и скандалът с подслушването със софтуера ''Пегас'' и климатичните промени.

Меркел почти не спомена други германски политици по име. Единственият, когото спомена, е Армин Лашет, председател на ХДС и неин потенциален наследник като канцлер. Меркел отхвърли обвинението, че Лашет, който е и премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която бе силно засегната от наводненията, се отнася пренебрежително към опазването на климата. Меркел спомена Конференцията на ООН за изменението на климата COP26 в Глазгоу в началото на ноември, на която трябва да се постигне напредък. Новото правителство на Германия ще трябва да се справи с това след изборите за Бундестаг, подчерта канцлерът.

Меркел също обърна внимание на значението на сътрудничеството в обществото, на изграждането на политически мостове, които в момента липсват и изрази своите притеснения по тази тема. Компромисите са ''съставна част от всяка демокрация'', бяха думите ѝ. В същия дух тя каза, че е важно да не се смесват факти с емоции: ''Фактите са си факти и на тях трябва да се обърне внимание''.

Накарая Меркел простичко завърши: "Бих искала да благодаря. За мен беше удоволствие".

А след малко повече от два месеца германците ще изберат следващия парламент - а заедно с него и следващия канцлер.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.