• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Доц. Георги Бърдаров: Ако ние днес не предприемем активни демографски мерки, към 2050 г. демографската картина на България ще бъде наистина апокалиптична

Доц. Георги Бърдаров: Ако ние днес не предприемем активни демографски мерки, към 2050 г. демографската картина на България ще бъде наистина апокалиптична

/КРОСС/ Ние сме в много тежка демографска криза. Проблемът е, че ние се фокусираме върху онези процеси, на които не можем да повлияем и които са част от нормалния развит свят. Това каза демографът доц. Георги Бърдаров в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Раждаемостта в целия развит свят е ниска, а до 30, 40 до 50 години тя ще се свие в глобален аспект и това е нормален процес, обясни той. „По отношение на раждаемостта България се намира на трето място по коефициент на детност в Европа", посочи той.

Държавата може да направи много за стимулиране на раждаемостта, подчерта доц. Бърдаров. „Тя в известна степен го прави. Аз от два месеца работя с Министерството на труда и социалната политика и съм свидетел как във всяка една политика се опитват да вкарат демографски мерки така, че да повлияят пряко или косвено основните демографски процеси", увери той.

Демографските мерки обаче винаги са с отложен ефект. „Това, което направим или не направим днес, ще даде резултат след 10-15 години. Ако ние днес не предприемем активни демографски мерки, към 2050 г. демографската картина на България ще бъде наистина апокалиптична. Но ние можем да го променим, ако днес започнем да действаме в правилната посока".

Радикална реформа в образованието, в здравеопазването и изготвяне на нова Демографска стратегия са ключови в тази насока, подчерта доц. Бърдаров. „Единственият път за излизане от демографската криза в България е увеличаване на дела на младото активно население. Чисти демографски мерки, каквито е имало през индустриалната епоха през ХХ век, днес просто не могат да дадат резултат. За да имаме промяна на демографията, трябва да имаме промяна на средата. Демографски оазис може да се получи там, където има такава среда, която привлича и стимулира младите хора да живеят, да работят и да създават семейства тук", обясни експертът.

Положителен пример в това отношение са община Бургас, Пловдив и Чавдар. „Има и други. Там, където местната власт си е на мястото, има визионерски поглед, нещата започват постепенно да се случват."

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ето тук е уместна рекламата на неуморния импотент, на някаква нова виагра. Това му е майката. Сещам се и нещо за Йоан Златоусти. Макар че отговорните родители си задават и въпроси от типа на: в каква среда ще живеят децата ми, кой и как ще ги обучава и образова, ние като родители ще имамем ли гарантирана заетост и достойно плащане, за да ги гледаме и още много други. Като говорим за демография, има анализи на пиковете на раждаемостта: трябват мир и благоденствие. А това с директиви не става. Но Виаграта е добро начало.

10.03.2024 13:29:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.