• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Въвеждат нови по-строги мерки за ограничение на пандемията от петък

Въвеждат нови по-строги мерки за ограничение на пандемията от петък

/КРОСС/ Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца - до март 2021 година, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид спортни мероприятия.

„ Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет", обяви здравният министър. 

  1. „Предложих първо, удължаване срока на обявената епидемична обстановка с 4 месеца, каза проф. Ангелов..
  2. Второ, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности.
  3. Трето, преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси, културни и др. развлекателни мероприятия, включително частни тържества.
  4. Четвърто, продължаване на забраната за посещение на дискотеки, нощни барове и т.н.
  5. Пето, преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, увеселителни и игрални зали, кафе сладкарници и други.
  6. Шесто, преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове с изключение на аптеки, дрогерии, банки, пощи, застрахователи.
  7. Седем - преустановява се организирането на екскурзии."

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим, допълни още проф. Ангелов. „Само живите и здрави хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки."

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

По-рано днес членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А-а, пропуснах. Този къде видя здрави хора като и без тази химерична напаст сме най-болната нация в Европа. То като ви търпим и ви се връзваме на глупостите, се очертаваме и като най-тъпата.

24.11.2020 07:02:09

Анонимен

А бе, дивеч, ти на това удължаване с 16 седмици, няколко седмици ли му викаш. Скапаното ви министерство не може да си свърши работата и затова прехвърля проблема. С тези мерки нищо няма да се промени. Вие и сега не можете да лекувате, понеже не знаете с какво. Като ви слуша човек , ще остане с впечатлението ,че благодарение на този вирус всички останали болести са изчезнали. То сигурно повече хора си заминаха от тях отколкото от ковид. Няма ли най-накрая някой да атакува тези глупави и неефективни заповеди в съда.

24.11.2020 06:59:26

Истината

Избори няма да има, не разбрахте ли? Тия мутри трябва да бъдат свалени чрез общонародно въоръжено въстание. Смърт на мафията начело с борисов!!! Напред, НА НОЖ! А иначе държавата и ние всичките отиваме за зелен хайвер...

23.11.2020 17:27:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.