• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Президентът: Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника

Президентът: Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника

/КРОСС/ "Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво наистина се случи около пандемията с коронавируса, какви са пораженията за икономиката и последствията за психиката на хората и как могат да разчитат на държавата оттук нататък", заяви президентът Румен Радев при откриването на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“. Тя се състои под егидата на държавния глава с участието на изтъкнати експерти -  икономисти, социолози, юристи, синдикалисти и работодатели. Във форума участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Най-важният ресурс за справяне с която и да е криза е доверието в институциите, които я управляват, а едно управление се ползва с доверие, когато взима решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск или след пиар сметки", заяви Румен Радев.

По думите му, гражданите ще имат доверие във властта, когато публичните средства се харчат прозрачно и се отчита защо, къде и как се дават пари, както и когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията, а не на определи хрумвания. 

Президентът посочи, че здравната криза, породена от епидемията, вече е предизвикала социално-икономически сътресения, а преодоляването им изисква задълбочен анализ на измеренията на кризата и на ефекта от прилаганите мерки.

"Липсата на адекватни мерки ни изправя пред по-голям проблем от този за възстановяване на прекъснати производства и услуги, този проблем е задълбочаването на бедността и неравенствата, по които сме европейски „шампиони“, заяви държавният глава.

Според президента, ако страната ни не преодолее тази тенденция, има риск от дълбок обществен разлом, деградация и растяща престъпност.

Необходимо е и предприеманите мерки от държавата в икономиката да се синхронизират с политиките на европейските ни партньори, тъй като България е с отворена икономика.

„Когато нашите мерки закъсняват или са неработещи, се срива и без това ниската ни конкурентоспособност, има риск от повишаване на безработицата и нов демографски срив“, посочи Румен Радев.

Президентът отбеляза, че още от началото на извънредното положение настоява за мерки, които за да са ефективни и адекватни, следва да са навременни, достъпни и безвъзмездни. „Ако някои от мерките не бъдат приложени навреме, губят смисъл. Те трябва да са достъпни и да стигат до тези, които имат най-голяма нужда от тях. Сега се отпускат огромни финансови ресурси, но стигат ли те до най-нуждаещите се“, попита държавният глава. Той допълни, че ако се предлагат кредити, а не помощ на засегнатите, държавата губи смисъла си като опора за гражданите в труден момент.

Президентът заяви, че в трудната ситуация нацията ни е показала, че може да се мобилизира и с общи усилия да се справи с предизвикателствата.

„Кризата изкара на преден план силата ни като общество и нашите добродетели, затова благодаря на всички наши сънародници, които не се поддадоха на паника и вместо страх, проявиха здрав разум, солидарност и отговорност към другите“, посочи Румен Радев.

Той допълни, че това е ценен капитал, който трябва да бъде развиван и който ни дава увереност не само че можем да преодолеем кризата, а и че нацията ни може да сложи край на негативизма и да заеме достойно място в европейското семейство.

Румен Радев изтъкна и необходимостта от стратегически дебат не само за възстановяването на България, а за по-амбициозната цел за социалното и икономическо възраждане на страната ни. Държавният глава посочи, че предстои да организира дебат именно по тази тема.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да наричаш насаждана паника световен здравен проблем с над 300хил.жертви до момента е доста нахално. Дори за президента.

16.05.2020 06:55:13

Какво предстои:

Влади е пътник, да се готвят или Чичото или Ментата. При участие на крупието, което подкрепя изцяло законодателството на ГЕРБ турците официално ще влязат във властта заедно с още няколко поста под формата на национално отговорно правителство за спасение на РБ. Така вероятно са се разбрали Ердоган и васалите му Доган и ББ под претекста да няма многохилядна емигранска вълна към нас, т.е. територията де факто отново ще премине към Османската империя. Така освен милионите си сънародници в Западна Европа Анкара ще има още по-силно присъствие в ЕС и ще придвижи външните си натовски граници с 500 км. по посока Сърбия и останалите страни от ислямската балканска дъга - Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Интересното е как официално ще реагират големите играчи на това с изключение на диктуващия в НАТО, при положение, че се занимават основно с вътрешното си оцеляване при коронакризата.Четете в тази връзка написаното от Давутоглу в книгата му Стратегическа дълбочина, определяща днешната турска национална доктрина: Турция неизбежно ще се отвори към околния свят, започвайки от най-близката си зона, и затова страната трябва да предефинира ролята на близките зони като компоненти на стратегическата си дълбочина и обстойно да преразгледа геополитическите, геоикономическите и геокултурните измерения на тази дълбочина като параметри на външната политика.Модерността беше продукт на европоцентричен исторически процес. Новата ситуация обаче съдържа фактори, които неизбежно ще включат отново в хода на историята натрупания потенциал на цялото човечество и на първо място на народите от Азия. В този процес начело ще излязат обществата, съумели да поставят историческото си наследство в основата на ефективни инициативи, Турция е изправена пред отговорността да обедини в ново и съдържателно единство историческата и стратегическата си дълбочина и да материализира това единство в географската си дълбочина .... Както се казваше в един филм - информация за размисъл...

15.05.2020 19:12:53

Ситуацията към днешна дата:

На улицата протести. Ментата шеф на комисия за контрол на финансирането за засегнатите от извънредното положение. Филчев и Мръчков съветници на Гешев. Арести и обвинения на неудобни от модела #Кой. Шефът на Специализираната прокуратура се оттегля по неясни причини. Финансовия министър - съучастник в далавера за 700 милиона с Васил Божков. Премиерът собственик на търговско дружество Левски. Неизяснени полети на отряд 28 до Дубай.Няма ги едни милиарди. ББР от държавна вече е на определени олигарси. Фалшиви доклади към ЕК за финансова помощ. Откраднати стотици милиони от китайско карго. И много други от този род.

15.05.2020 17:39:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.