• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Боил Банов: Заплатите в държавните културни институти са осигурени за половин година напред

Боил Банов: Заплатите в държавните културни институти са осигурени за половин година напред

/КРОСС/ Най-трудно като министър и като човек на изкуството е било решението за затварянето на културните институти. Това каза в Сутрешния блок на БНТ министърът на културата Боил Банов. Макар и много логични, те са крайно неприсъщи, смята той.

Беше обявена подкрепа за независимите артисти - 3 минимални работни заплати, заедно и осигуровките. При тях се има предвид два месеца извънредно положение и 1 месец след това. При тях ще се стартират много програми и проекти. Сериозно ще се увеличат парите за създаване на нов продукт и за разпространение на вече създадени такива. Ще бъде удължен срокът на проектите, ще се променят и условията в частта административни разходи, които до сега са били 10%. Сега това перо ще се качи поне на 25%. Всички заети ще могат да имат заплата през проекта.

Гарантирани са заплати и осигуровки за държавните културни институти за двата месеца извънредно положение плюс още до 6 месеца.

Ако се удължи извънредното положение, ще удължим и мерките, ще въведем и нови. Мерките не са само по отношение на ограничаване на социалните контакти, мерките в цялата страна и в икономиката, и в частност в сектор култура, са в крайна сметка и животоспасяващи, и позитивни, които дават възможност за растеж и развитие, коментира още Боил Банов.

Министърът обясни, че тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползва от мярката 1 500 лева на месец безлихвен заем. Очаква се да бъде направен регистър на свободните артисти у нас, обяви министър Банов. Той обясни, че у нас 25% от артистите са свободни.

Ние поемаме мерки в целия сектор и то дългосрочни, които да дават възможност за развитие. Ние, че ще излезем по-бедни от тази криза, но и ще излезем с доста позитиви и с доста перспективи за развитие. Министърът обясни, че се разработва поставянето на термокамери в културните институти у нас. Целта е зрителят да бъде спокоен.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.