• 25 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6595
  •  GBP / BGN 2.2406
  •  CHF / BGN 2.1060
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

/КРОСС/ Месото е сред храните, които присъстват традиционно на трапезата на всяко българско семейство. Знаем ли обаче как да различим прясното и качествено месо, за да сме сигурни, че ще приготвим вкусно любимите ни рецепти? Отговорът на този върос даде проф. д-р Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив в първото издание от серията публични дискусии „Да поговорим за качеството на храната“ на Kaufland България. Най-големият ритейлър в България, през чийто хипермаркети минават седмично над 1 млн. клиенти, стартира обществен разговор за компонентите на качествената храна, включително за търсенето, очакванията и нагласите на българите.

Когато един потребител първоначално дава своята оценка на даден хранителен продукт, той най-напред се доверява на външен вид, цвят, консистенция, структура, мирис и вкус.

Затова проф. д-р Костадин Василев даде ценни съвети за това как всеки може да познае прясното и качествено месо. То има чиста, нелепнеща повърхност без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване. Тази коричка има бледорозов или бледочервен цвят в зависимост от вида, възрастта и пола на животното, от което е добито месото. При разрез то не трябва да навлажнява прилепената филтърна хартия.

Проф. Василев разкри още, че цветът на месото варира при различните видове, но месният сок винаги трябва да е прозрачен. Консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при натиск с пръст вдлъбнатина се запълва бързо, за разлика от размразеното месо.

Качественото месо може да се разпознае и според цвета на тлъстинната тъкан. При едро преживнотите животни тя е с бял, жълтеникав или жълт цвят, твърда е и при стриване се троши и не лепне по пръстите. Свинската тлъстинна тъкан има бял, понякога бледо розов цвят и мека, еластична консистенция, докато при преживни животни тя е твърда и с бял цвят.

Проф. Василев уточни още, че при прясното месо костният мозък запълва цялата празнина на тръбните кости и е еластичен, с жълт цвят. Сухожилията са плътни и еластични, а ставните повърхности са гладки и блестящи. При сваряване месото дава прозрачен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на големи капки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.