• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Странджа се превърна в автоморга за коли на трафиканти

Странджа се превърна в автоморга за коли на трафиканти

/КРОСС/ Землищата на Странджа и Сакар са осеяни с тонове боклук. Десетки изоставени автомобили пък превръщат митичната Странджа планина в автоморга. Трафикът на мигранти вече оставя отпечатък и в дивата природа, а потокът им през селата в Южна България сякаш не спира.

„В гората е нещо страшно. При нас няма изоставени автомобили, но боклуците, чувалите, дрехите, особено по местата, където има вода в деретата, са множество. И просто не знаем как ще стане това почистване. Повечето места са труднодостъпни, не виждам как може да се отиде с техника, а там има тонове боклук. Кметствата по селата не разполагаме с никакви средства, почистваме каквото можем покрай пътя", обясни кметът на Драчево Яни Петров.

По закон изоставените коли трябва да се конфискуват от държавата, но и конфискуваните коли се оказват проблем, като тези по улиците на Средец, които могат да останат с години. За тях по препълнените паркинги на управлението нямало място.

Само в Районната прокуратура Бургас има 380 дела, свързани с трафик на мигранти. От началото на годината са внесени 35 обвинения. От прокуратурата отчитат още, че участвалите в този бизнес са лица от 12 държави, сред които Франция, Сърбия, Грузия и Северна Македония. Променен е и профилът на каналджията.

Освен автомобилите, сериозен замърсител е боклукът, оставен от мигрантите, за които десетки кметове на населени места апелираха държавата за помощ.

В община Малко Търново например преди месеца бяха събрани 5 тона боклук само от една местност - якета, раници, спални чували, палатки, опаковки от храна и консерви.

Оказва се, че не само боклукът е проблем след мигрантите, защото през студените зимни месеци граничари, ловджии и жители на пограничните села намират и тела на загинали мигранти, изоставени от своите. Проблемът обаче се оказва доста по-мащабен, тъй като капацитетът от около 40 места в бургаската морга в най-голямата болница на Югоизточна България е изчерпан. Заради липсата на места патолозите са принудени да съхраняват телата във фризери за сладолед.

От прокуратурата уточняват, че причината за дългия престой на починалите мигранти в моргата били тромавите процедури, липсата на документи на лицата, липсата на ДНК данни и разпознаване. Болницата вече е обявила обществена поръчка и очаква спешен монтаж на хладилна камера след отпуснатите 100 000 лева за закупуване на такава.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.