• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Храмов празник се състоя в столичната църква “Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Красно село”

Храмов празник се състоя в столичната църква “Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Красно село”

/КРОСС/ В столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", в "Красно село", бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия, съобщиха от Софийската митрополия.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, със ставрофорен иконом главен асистент д-р Стефан Стайков - предстоятел на храма и епархийски съветник, с протойерей Васил Асенов, протойерей Пламен Ангелов, свещеник Йоан Йотов, и с йеродяконите - Поликарп и Вартоломей.

Песнопенията на утренята и на светата литургия бяха огласени от храмовия псалт Методий Стоилов, който отбелязва своя имен ден.

На богослуженията присъстваха столичани, дошли да се помолят за здраве и благоденствие.

В края на светата литургия епископ Поликарп произнесе духовно слово за св. Методий. "В храма, посветен на светите братя Методий и Кирил, учители Славянобългарски, ни призовава Бог да въздадем Нему хвала за великите благодеяния, които изобилно е излял върху нашия народ. Вглеждайки се в образа на св. Методий, ние виждаме смирението и кротостта, с които се е удостоил да просветне, като светило пред Бога", разказа епископът за живота и делото на св. Методий Славянобългарски.

"Спомняйки си делото на първоучителите да благодарим на Бога, че ни е дал такива учители и светила. Благодарим и на светите братя, че са ни дали четмо и писмо да служим и славословим Бога на разбираем за нас език. Нека си припомняме тази огнена, пламенна любов, с която светите Методий и Кирил запалиха светлината на българската и славянската просвета. Нека следваме техния пример, както св. Методий и св. Кирил тръгнаха от Солун по повеление на Константинополския патриарх Фотий, с разрешението на папа Адриан II да образоват, научат и проповядват Христос на славяните. И те послушни на Божията воля тръгнаха по Балканите, за да проповядват, така и ние да се изпълним с тяхното дръзновение, тяхната любов, тяхната саможертва. Почерпили от Божествения кладенец на мъдростта, укрепени с Тялото и Кръвта Христови, облагодатени с Даровете на Светия Дух, по молитвите на днес чествания св. Методий Славянобългарски, Бог да ни помилва и спаси, и с Негова помощ да достигнем до славния и Велик ден на Христовото Възкресение", благопожела владиката.

Бе изпято многолетствие за Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, за Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп, за свещенството, както и за псалта Методий Стоилов, който отбелязва имен ден, и за всички благочестиви и православни християни.

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Стефан Стайков подари красив букет с цветя в знак на благодарност и картина, изрисувана от Мирослава Мерекьова, на която е изобразена Църквата, като спасителен кораб в бурно море. Епископът благодари на отец Стефан за организацията, на свещенството, на народа и на всички, потрудили се за храмовия празник. След проповедта епископът раздаде нафората на вярващите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.