• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Валентин Радев за дрона край Тюленово: Ако се взриви мината, осколките са опасни до 300 метра

Валентин Радев за дрона край Тюленово: Ако се взриви мината, осколките са опасни до 300 метра

/КРОСС/ Откриха дрон с предполагаема бомба в района на Тюленово. Според експерти на тях се вижда дрон с прикрепен минометен снаряд 82 мм.

"Това е импровизирано взривно устройство. Снарядът е бойното средство, дронът е само преносител. Може да има опасност за тези, които са в близост до него. Трябва да се подхожда към него много внимателно. Малко вероятно е да е била деактивирана от водата, тротилът и взривателят не се влияят от нея. Чрез удар на цялото устройство ще бъде взривен. Ако не е бил дни наред във водата, дронът си остава опасен. 20 метра до хотела е много малко разстояние. Такъв вид устройство е опасно на доста големи разстояния. Вътре има около половин килограм тротил. Ако се взриви мината, осколките са опасни на 100-200 метра, дори до 300. За хората в хотела е опасно". Това заяви бившият вътрешен министър и специалист по боеприпаси Валентин Радев за "Твоят ден".

По думите му е могло е реакцията да бъде по-бърза - да се вземат мерки още вечерта. "Това, че районът е отцепен, е достатъчно засега. Не се знае дали преди това е имало удари върху дрона или само едно докосване може да го взриви. Експертите трябва да го взривят на място, след обезопасяване на периметъра за гражданите", заяви той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Е бре експерте защо не обясни на лаиците по военни въпроси политици и журналисти, които охотно плюят по военните, станаха за смях с издигнатия в проблемен въпрос, че военният експерт си запалил цигара в близост на боеприпаса върху дрона. Изпускат от внимание, че ако боеприпас се активира от запалена цигара няма до остане жив войник. Тротила може дори да го запалиш без притеснение, но трябва детонатор да се взриви. Махнеш ли взривателя може да си гушнеш снаряда и да спиш с него. В случая е, че взривателя вероятно е бил корозирал или най-вероятно не са имали приспособление, с което да го развият. Най-лесното е било да го взривят със страничен детонтор или по указание на Тагарев, за да не остане следа от украинският дрон.

18.09.2023 21:14:40

Анонимен

Русия започна войната срещу Украйна, както се нарича СВО, по причина, която не се споменава. Същият проблем имаме и с т.н. РСМ, но Тагарев имаш ли „топки” за такива действия.

18.09.2023 13:16:30

Анонимен

Дронът евентуално е украински. Идва от посока, от която украинците обстрелват Крим и не е военен, а занаятчийски пригоден като боен. Руснаците използват само дронове специално изработени от производителя като бойни. На Тагарев ще се изприщи езика ако каже, че е украински, а твърди само, че бил от „войната, която Русия започна срещу Украйна”.

18.09.2023 13:05:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.