• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Замърсяването на въздуха в Пекин деветкратно е надвишило нормата на СЗО

Замърсяването на въздуха в Пекин деветкратно е надвишило нормата на СЗО

/КРОСС/ Концентрацията на малки твърди частици РМ25, които са основен източник на смога, е достигнала в някои райони на Пекин 230 микрограма на кубичен метър при максимално допустима стойност от 25 микрограма, установена от Световната здравна организация /СЗО/. За повишените нива на замърсяване съобщи Пекинският център за мониторинг и охрана на околната среда.

По негови данни към 10:00 часа местно време средната стойност на този показател в столицата е била 197 микрограма/куб. метър, което почти осем пъти превишава нормата на СЗО. Най-лошо е било качеството на въздуха в района Тунчжоу в източната част на мегаполиса /230 микрограма/, а също така в районите Дунчън /211/ и Сичън /210/, разположени недалеч от центъра на китайската столица.

Местните власти препоръчаха на жителите да не напускат своите домове без необходимост, а децата и възрастните хора да сведат до минимум излагането си на открит въздух.

Според официални данни миналата година заради пандемията и спирането на редица производства средната концентрация на PM 2,5 частици в 337 от най-големите градове е била 33 микрограма на кубичен метър.

В Китай основен източник на смог са автомобилният транспорт, ТЕЦ-овете на въглища и металургичните предприятия. Малките твърди частици PM 2,5 имат способността да проникват в белите дробове и в кръвоносната система на човека и да се натрупват в организма, причинявайки редица заболявания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.