• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

От тази есен – един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

От тази есен – един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

/КРОСС/ „Възможно е училищата да разработят такава иновация, в която до 20% от задължителните и избираемите предмети да се изучават в електронна среда от разстояние". Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, предаде репортер на БГНЕС.

Заместник-министър Михайлова участват в заседанието на ресорната парламентарна комисия, за да запознае народните представители с информацията за предстоящата наесен нова учебна година. Тя подчерта, че заради COVID-епидемията училищата сами ще определят колко от дисциплините да се изучават дистанционно. „Могат да бъдат и 5%", даде за пример Михайлова.

Според нея повод за мярката са станали добрите практики, които българските училища са демонстрирали по време на епидемията и извънредното положение.

„По отношение на самото обучение имаме една успешно завършена учебна година, което е най-големият плюс на обучението от разстояние. Оттам насетне голяма част от по-големите ученици бяха изключително мотивирани да развиват качества като самостоятелно учене, умения за организация и други", обясни заместник-министър, която припомни, че мярката е предложение единствено за училищата, които са в прогимназиален и гимназиален етап.

Таня Михайлова коментира и предложението за въвеждане на различна продължителност на междучасията. „Където е възможно, там ще се въведат. В момента тече среща в министерството с представители на Министерството на здравеопазването, на родителски организации, на директори, за да може да има по-ясно разписан протокол. Там, където е възможно - да, така ще се направи. Където не е, ще се търсят други начини", обясни тя и допълни, че най-важно е да няма смесване на учениците от началния етап с тези от по-горните класове.

„Нека да си кажем - да очакваме физическа дистанция да спазват учениците в начален етап и в детски градини, това не е възможно! Важното е самите те да знаят да се пазят и да се дезинфекцира. Учениците и децата са групата, която най-малко е застрашена, но ние мислим за родителите, бабите им, дядовците им, както и за колегите-учители", допълни още заместник-министърът.

Като част от противоепидемичните мерки се обсъжда и възможността за сепаратизацията на учениците - един клас в една класна стая, ако това е възможно, както и задължителна и честа дезинфекция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.