• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Откриха микропластмаса в човешката плацента на всички участници в изследване

Откриха микропластмаса в човешката плацента на всички участници в изследване
Учените са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 жени - във всички откриват полиетилен

/КРОСС/ Проучване откри наличието на микропластмаса в човешка плацента на всеки един от участниците в изследването, пише „Гардиън".

Учените са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 жени. Във всички тях откриват полиетилен - пластмасата, която се използва за производството на пликове и бутилки. Друго независимо прочуване откри микропластмаса във всички 17 тествани проби от човешки артерии, като вероятно те спомагат за запушването на кръвоносните съдове.

Пробите от човешка плацента съдържали между 6,5 и 790 микрограма микропластмаса на грам тъкан. ПВЦ и найлон също са засечени.

За първи път микропластмаса в плацента е засечена през 2020 г. в проби от четири здрави жени, които имали нормални бременности и родили здрави деца в Италия.

Според авторите на новото изследване концентрацията в тъканите от плацентата е изключително притеснителна, тъй като става дума за орган, който расте само осем месеца (плацентата се образува около месец след зачеване). Всички останали органи могат да акумулират микропластмаса много по-дълго време.

Микропластмасата беше открита наскоро в човешка кръв и кърма, което е доказателство за масовото замърсяване с нея. Как влияе тя на здравето ни все още не е напълно ясно, но в лабораторни условия микропластмасата причинява щети върху човешките клетки. Микроскопичните обекти могат да причинят възпаления на тъканите, подобно на фините прахови частици от мръсния въздух.

Хората поглъщат най-малките парчета пластмаса с храна, вода, както и чрез въздуха. Микропластмаса е открита също в екскрементите на новородени бебета и възрастни. „Щом виждаме подобни ефекти и върху човешката плацента, това означава, че вероятно всички бозайници на планетата са засегнати", коментира проф. Матю Кемпън от университета в Ню Мексико.

Според проучванията натрупването на микропластмаса може да обясни повишението при някои здравословни проблеми. Сред тях са възпаление на червата, рак на дебелото черво при хора под 50 години, както и намаляването на здравите сперматозоиди при младите мъже.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.