• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Gemcorp Capital стартира платформа за преход на Milele Energy за 150 милиона долара

Gemcorp Capital стартира платформа за преход на Milele Energy за 150 милиона долара

/КРОСС/ Gemcorp Capital Management Limited обяви значителна капиталова инвестиция в Milele Energy, платформа за чиста енергия, която ще бъде със седалище в Найроби, Кения. Milele се фокусира върху разработването, придобиването и оптимизирането на активи за чиста енергия в Африка на юг от Сахара.

Първоначалната инвестиция включва финансиране за планираното придобиване от страна на Milele на значителен дял в най-големия вятърен парк в Африка - проектът за вятърна енергия на езерото Туркана в Кения - с допълнителни планове за значително разширяване на производствения капацитет от наличните вятърни и слънчеви ресурси. Всяка от инвестициите на Milele ще има за цел да създаде стотици преки работни места по време на строителството и потенциално няколко хиляди непреки работни места чрез предоставяне на чиста и евтина зелена електроенергия, която да задвижва индустриалния растеж на Кения.

Инициативата беше официално обявена на бизнес срещата на високо равнище на AmCham на 30 март в Кения, на която присъстваха президентът на Кения Уилям Руто, посланикът на САЩ в Кения Мег Уитман, председателят на Milele Джей Айрланд, главният изпълнителен директор на Milele Ерик Гранског и мениджърът на портфолиото за чиста енергия на Gemcorp Capital Пранав Хамар.

От 2019 г. насам проектът за вятърна енергия на езерото Туркана доставя до 30% от електроенергията на страната, създавайки работни места за над 320 служители, от които 85% са от местната общност и 99% от Кения. Като най-големият вятърен парк в Африка, проектът използва вятърен ресурс, който се нарежда сред първите 0,1% в света, което го прави един от най-продуктивните вятърни паркове в света, с възможности за разширяване, способни да произвеждат няколко гигавата и да отговорят на повишаващото се търсенето на енергия в Кения.

Milele Energy се ръководи от трима бивши ръководители на General Electric Africa с повече от 50 години кумулативен опит в африканския енергиен сектор. Компанията е основана през 2019 г. от Ерик Гранског, главен изпълнителен директор на компанията и бивш управляващ директор на General Electric Capital - Африка. Мениджърският екип на Milele Energy включва председателя Джей Айрланд, бивш главен изпълнителен директор на General Electric Africa и управляващия директор Мишел ван дер Вестхуицен, която е бивш ръководител на развитието на General Electric Power - Африка.


Инвестицията на Gemcorp Capital ще подкрепи изпълнението от страна на Milele Energy на серия от стратегически важни енергийни инфраструктурни проекти в цяла Африка с обща мощност над 500 мегавата, обхващащи както възобновяеми технологии, така и приложенияот типа "газ за базово натоварване".

Главният изпълнителен директор на Gemcorp Capital Атанас Бостанджиев заяви: "Изключително сме развълнувани да направим тази инвестиция в Milele Energy, чиято мисия да набавя инвестиции за задоволяване на нарастващото търсене на енергия в Африка по надежден и отговорен начин, е в пълно съответствие с нашата собствена мисия. Вятърният проект на езерото Туркана има ключов принос към портфолиото от зелени енергийни мощности в Кения; той осигурява до 30% от електроенергията, произведена през 2022 г. Радваме се, че сме в челните редици на захранването с енергия на тази икономика, която има огромен потенциал за индустриално развитие и растеж, който ще предостави възможности за нарастващото население на страната."

Председателят на Milele Energy Джей Айрланд заяви: "Инвестицията на Gemcorp в Milele е кулминация на почти четири години усилия за създаване на нова енергийна компания, базирана в Африка, която да захранва с енергия бъдещето й. Тя има най-младото и най-бързо растящо население в света: 70% от жителите на Африка на юг от Сахара са на възраст под 30 години. До 2050 г. една четвърт от хората по света ще бъдат африканци, с над 500 милиона домакинства и нарастваща средна класа, което ще даде тласък на потребителските разходи. Мисията на Milele е да отключи големия потенциал за чиста енергия на Африка, за да отговори на огромните енергийни нужди на континента по евтин, устойчив и отговорен начин."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.