• 19 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8586
 •  GBP / BGN 2.3099
 •  CHF / BGN 1.8652
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 8°C

Нинова: Няма да се откажем! Хората имат нужда от тази закрила и няма да позволи произвол върху тях и техните семейства

 Нинова: Няма да се откажем! Хората имат нужда от тази закрила и няма да позволи произвол върху тях и техните семейства

/КРОСС/ „Тази материя до сега не е уреждана в законодателството на България. За тези две седмици работихме и сме готови с проект на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме днес на среща с неправителствените потребителски организации“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на пресконференция в икономическото ведомство. Тя подчерта, че преди това темата е обсъдена на експертния съвет „Правосъдие“ на управляващата коалиция и има политическо съгласие  за ред и правила.

Министър Нинова представи основните моменти в проектозакона за колекторските фирми.  В него за първи път се предвижда да има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземания. Той ще се води в Министерство на икономиката и индустрията от КЗП.

Икономическият министър подчерта, че изрично в предмета им на дейност трябва да е записано, че ще се занимават с тази дейност. Тя допълни, че членовете на управителните органи на тези фирми не трябва да са осъждани и срещу тях да няма наказателни преследвания. Кредиторът, който прехвърля вземането трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът да знае, коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви своите претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника спира търсенето на вземането и изпълнението. 

„Гледали сме да защитим най-вече интересите на гражданите  и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза още министър Нинова по време на пресконференцията.

Забраняват се действия и практики по събирането на  вземания чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07 :00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

Икономическият министър поясни още, че новият кредитор, който получи вземането ще води регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника, за да има винаги яснота за кореспонденцията по между им. Също така новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане по-различно от посоченото в договора с  първоначалния кредитор. 

В заключение министър Нинова заяви, че е абсолютно наясно срещу какво се изправя. „В оборот са  4 млрд. лв. по този въпрос и сме наясно каква сила имаме срещу себе си“ каза още тя. И изтъкна, че няма да се откаже, защото  хората имат нужда от тази закрила. Да видят, че има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства.

В рамките на пресконференцията г-н Дамян Лазаров от Националната организация "Защита на потребителите" благодари на министър Нинова за оказаното съдействие и помощ срещу дейността на колекторските фирми. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тази дебелогъза влаинка нищо не прави , само вдига пушилка !

21.01.2022 03:19:08

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.