• 22 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8299
 •  GBP / BGN 2.3137
 •  CHF / BGN 2.0508
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Галя Кондева: Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите

Галя Кондева: Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите

/КРОСС/ Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите. Това каза снощи служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в „Защо, господин министър?" по бТВ.

По данни на министерството около 50-60% от приходите на лечебните заведения отиват за възнаграждения. Само 28% от 181 лечебни заведения са достигнали доходите за целия персонал - и медицински, и немедицински, обясни здравният министър.

Тя е категорична, че спрямо нея не е упражняван никакъв лобистки натиск във връзка с проекта за частната детска болница „Мама и аз".

„Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички необходими съгласувателни становища по процес, започнал 2022 г. Законовият срок, за да се вземе решение от страна на Министерския съвет беше два месеца. Имахме две опции - да откажем, след което следва съдебна процедура, на която сме били подложени вече няколко пъти от същия инвеститор. Другата беше да предложим на Министерски съвет да одобри проекта", каза д-р Кондева.

По думите й решението да бъде оттеглено създаването на лечебното заведение е правилно. Обществената реакция по думите й е била изключително силна и е повлияла върху решението й, призна тя. „Лично за мен това беше правилната стъпка - аз да оттегля своето искане. Самата аз не очаквах толкова силна обществена реакция, но го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от липсата на доверие и от много натрупан негативизъм. Не се притеснявам от проверката. Проверяващите ще имат възможността да проследят целия процес - от заявяването на желанието на инвеститора до последния момент на внасянето. Мисля, че съм в състояние да устоявам на различните интереси. Винаги съм търсила баланс и диалог", коментира здравният министър.

Към 31 декември 2022 г. имаме 1996 педиатъра в цялата страна. В София има 13 лечебни заведения, в които се осъществява специализирана педиатрична помощ. „Не знам дали имаме достатъчно лекари, но мисля, че ще се справим с този въпрос. Има споразумение, подписано с Европейската инвестиционна банка, която ще ни консултира безвъзмездно по отношение на кадрова обезпеченост, структура, апаратурни оборудване. Избран е белгийски консорциум, който ще изпълни тези ангажименти", посочи д-р Кондева.

Проблемът с недостига на медицински сестри се задълбочава все повече. Тенденцията е от години и причината е, че професията е непривлекателна за младите, заяви здравният министър. „Април стартира един проект за насърчаване на специализациите в здравеопазването и в области, в които има дефицит. Обсъждаме с министъра на образованието да работим в посока програмата за обучението на медицинските сестри да се оптимизира, така че да стане възможно по-кратко изпълнението й", заяви министърът на здравеопазването.

„Има сериозен проблем и с медицинските сестри в Националната детска кардиологична болница. Родителите на пациентите са информирани, поддържат постоянна връзка с тях и се полага постоянно неотложна медицинска помощ. Само през април са приети 48 деца, направени са 7 операции и 14 интервенции по спешност", посочи д-р Галя Кондева.

По думите й тя е получила уверение от болницата, че се търси решение и здравето на никое дете няма да бъде поставено в риск.

Здравният министър коментира уволнението на директора на инвестиционната компания за националната детска болница.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.