• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Шалапатова: Пенсионерите ще получат 11% увеличение на пенсиите през лятото

Шалапатова: Пенсионерите ще получат 11% увеличение на пенсиите през лятото

/КРОСС/ Предсрочни избори значи страх, спиране на ключови реформи и бeз смели решения. Това каза снощи социалният министър в оставка Иванка Шалапатова пред „Защо, господин министър" по бТВ.

Тя призна, че е била изненадана от развоя на събитията. „Комуникацията се случи изключително бързо и според мен некоординирано. Това изигра лоша шега на тази екипност, която изградихме в месеците", заяви Шалапатова.

Социалният министър в оставка направи и равносметка на свършеното досега, като каза, че при разговори с Николай Денков и Мария Габриел не е получила критики за работата си.

„Приех да съм министър, защото за мен екипът е важен, не постът. Затова при ротацията за мен беше важно това да се обсъди, а никой не ни събра да го обсъдим. Много важна предпоставка е екипната работа", каза тя.

Тече анализ на пенсионната система. В него участват представители на МТСП, НОИ и водещи експерти, сред които и двама европейски. „Когато анализът бъде готов, ще предложим цялостно актуализиране на системата, за да нямаме това основно предизвикателство в момента - много ниски пенсии и липса на покритие с приходите", заяви Иванка Шалапатова.

Пенсионерите ще получат 11% увеличение на пенсиите през лятото. „Министерският съвет не е залагал на популистки решения. Размерът на пенсиите изпреварва ръста на инфлацията, но тази политика трябва да продължи", заяви социалният министър в оставка.

Надбавките за Коледа и Великден са популистки решения, заяви тя. Вместо това МТСП залага на непрекъснато актуализиране на пенсиите.

„Цялата политика, формите на заплащане на труда през минималната работна заплата, размерите на помощите и на пенсиите гарантират една перманентно социално слаба държава. Нашата политика беше да коригираме размера на минималната работна заплата. Именно затова почти 20-процентното увеличение стана факт. Сега тече и транспонирането на директивата за минималните работни заплати. От 2 млн. 290 хил. работещи 418 000 работят на минимална работна заплата. 10% от всички работещи са работещи бедни. Нашата цел е да направим механизъма за определянето на минималната работна заплата адекватен", подчерта Шалапатова.

Тя обясни и че правителството има подготовка за актуализирането на наредбата, която определя механизма за енергийните помощи. Частичната либерализация започва от 1 юли, когато не КЕВР, а правителството ще определя цената на тока. „Ние имаме подготовка за актуализирането на наредбата, която определя размера и механизма за т.нар. енергийни помощи. До 1 юли трябва да бъдем готови", заяви социалният министър.

Критериите за допустимост на лицата вероятно няма да бъдат променени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.