• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Съвети за добър сън

Съвети за добър сън

/КРОСС/ Ако се борите с тревожност, заболяване или просто искате да се чувствате по-добре, добрият нощен сън е изключително важен. Недостатъчният сън може да застраши имунната ви система, да причини високо кръвно налягане и да насърчи наддаването на тегло, според CNN.
Добрата новина е, че можете сами да направите някои промени и да подобрите навиците си за сън.
Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете тази цел:
Оптимизирайте условията във вашата спалня
Спалнята трябва да е хладна и в идеалния случай между 15 и 19 градуса по Целзий. Удобният матрак също е важен. Повечето качествени матраци имат експлоатационен живот от около 9 до 10 години. Ако вашият матрак е по-стар от това, е време да го смените. Също така премахнете всички екрани от спалнята. Светлината от вашите лаптопи, мобилни телефони или телевизори разбужда мозъка и нарушава цикъла на сън.
Определете график за сън
Ако е възможно, лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден. Това правило важи и за неработни дни. Според едно проучване промяната на графика на сън с 90 минути по-рано или по-късно може да удвои шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Упражнения всеки ден
Дори само 10 минути спортуване всеки ден могат значително да подобрят качеството на съня. Просто избягвайте да тренирате късно вечер.
Избягвайте определени храни и напитки преди лягане
Избягвайте стимуланти като кафе и никотин след обяд. Също така избягвайте алкохол. Предполагаемата му помощ да заспите е просто мит. Алкохолът намалява качеството на съня и предотвратява дълбоко заспиване. Не яжте пикантни храни два часа преди лягане, тъй като това може да причини лошо храносмилане. Ако сте гладни, яжте лека храна, като банан и шепа ядки, 45 минути преди лягане.
Скъсете дрямката през деня
Следобедната дрямка е здравословна, но трябва да продължи по-малко от 45 минути. 10 до 15 минути сън намаляват умората и стимулират креативността, но се опитайте да спите най-късно до 03.00 часа следобед.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.