• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Мицкоски: Вместо да ни се извините, ни блокирате за Европа

Мицкоски: Вместо да ни се извините, ни блокирате за Европа

/КРОСС/  Предложението на френското председателство на ЕС за разрешаване на нерешените въпроси между България и Република Северна Македония беше включено в речта на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на митинга, организиран от партията под надслов "Твърде много е" с основно искане - оставка на правителството на Димитър Ковачевски и предсрочни избори, предава БТА.

Мицкоски заяви, че няма да приеме българските искания и промяна на Конституцията. "Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение... Това трябва да е ясно на всички", каза лидерът на опозицията в РСМ.

Той даде своето обяснение какво се съдържа в последното предложение за спора с България:

- Първо, в това предложение няма дата за започване на преговорите, но има условие, ако искате да започнете, отворете Конституцията и изпълнете исканията на София.

- Второ, те не излъгаха, че не преговарят за езика, че не преговарят за идентичността, а днес тези, които са платили за истината, чрез малки публикации ни убеждават, че са триумфирали по кой знае кой път и са защитили македонския език. Не е ли повече от позорно?

- Трето, това, което до вчера беше наш проблем с официална София, в това предложение се превръща в наш проблем с официален Брюксел и целия Европейски съюз. Или по-точно асимилация, побългаряване и после европеизация или никога няма да бъдем част от Европа.

Мицкоски заяви пред протестиращите, че РСМ е подложена на нови искания, изнудвания и крайно неразумен натиск, уточни БГНЕС.

Той се обърна и към властите в София. "Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате и безвъзвратно дистанцирате двата ни народа, македонския и българския. Вместо да ни подкрепяте, вие ни спирате, това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете тук в Скопие, да коленичите и да се извините за злодеянията, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през ВСВ, вие искате да изтриете нашата история.

Това не са европейски ценности и няма нищо общо с Европа", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
"Цели 5 години чакаме дата за преговори, предадоха ни и все още сме в чакалнята на ЕС- 22 години чакаме. Заради погрешната политическа стратегия се взима бъдещето на тези млади хора пред мен и като продължение на тази политическа агресия, която се извършва върху нас, пристигна и предложението, което от правителството твърдят, че нито са виждали, нито са чували за него. Това е капитулация - българизация на (Република Северна) Македония или дипломатически нокаут", каза Мицкоски.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А кога ще ги видим, тези загадъчни френски предложения, които идват в последната минута - три дни преди съмита в Брюксел? Да не се окажат засекретени в НС?

19.06.2022 15:46:51

Анонимен

Изглежда, че е най-добре да приемем френските предложения - северомакедонците сами ще се прострелят в краката!

19.06.2022 13:54:21

Анонимен

Коленичим и молим за извинение: затова, че дебългаризирате Македония; за това, че унищожавате българските паметници; за това, че фалшифицирате и крадете безсрамно историята ни; за това, че плюете върху паметта на собствените си деди, и ги превръщате от българи /за каквито са се декларирали доброволно във всички международни анкети и допитвания, и в документите на Османската империя/ в новосъздадената през 20и век македонска нация; за това, че тормозите тези доблестни българи, които се осмеляват все още да се декларират като такива; и така нататък. Покайваме се, извинете ни! О, неразумни и юроде . . . е казал Св. Паисий Хилендарски!

19.06.2022 13:48:08

Анонимен

Македонската опозиция излезе, начело с Мицоски със заплахи, че България целяла българизация на Македония. Нито дума за албанизацията на страната. Под натиск, след албанските бунтове и помощта на Запада, албанците бяха вписани в македонската конституция. Албанците пренаписват историята като твърдят, че те са наследници на илирите, най-древните жители по тези места. На македонците им е много добре известна картата на Етническата Албания, която покрива над 90% от нейната територия. Исторически албанците са забелязани и известни като народност със своя специфичен език, който няма нищо общо с народностите преди това по тези земи, едва през 12 век. Имат своя писменост от 1908 г. Тяхната държава датира от 1912 г. Векове, след като българите са воювали със своите съседи и не само за устоите на държавата си. На кирилицата, разпространена от България пишат от най-древни времена славянски народи, включително и македонците. Това изказване на Мицоски по-скоро изглажда като написано отвън.

19.06.2022 12:40:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.