• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане

Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане

/КРОСС/  В България е време да преминем към прогресивното подоходно облагане. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов. Той направи коментара по повод серията от изказвания и предложения в последната седмица по отношение на финансовото състояние на държавата, които се люшкат в крайностите - от опасения за фалит до пълна стабилност.

"Подобни твърдения предизвикват стрес у гражданите и у бизнеса, а това от своя страна води до взимане на необмислени решения, до опашки пред обменните бюра и съответно до поскъпване на валутата", коментира той.

Станислав Младенов добави, че предложението от страна на Министерство на финансите за облагане с данък от 33% на така наречената свръхпечалба на фирмите трябва много внимателно да бъде обмислено. "Прилагането на подобна мярка изисква голяма прецизност. Изключително важен е механизмът, по който ще бъде формирана тази свръхпечалба. Това, което предлагат от Министерството на финансите, не мисля, че следва икономическата логика, коментира той. - Когато формираш допълнително пряко взимане от печалбите на производителите, на практика ги наказваш затова, че са се справили добре по време на кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19. Наказваш тези, които са инвестирали в машини, съоръжения, оборудване и по този начин са увеличили производителността на труда, тоест рентабилността си".

Икономическият експерт на БСП - София е категоричен, че точно в този момент трябва да се види ролята на държавата като субект, който управлява ефективно и с мисъл данъчната система. "Изключително несправедливо е да бъдат облагани с допълнителен данък производствените предприятия, заяви Младенов. - Има обаче сектори като енергетиката, като търговията с горива, в които данък свръхпечалба би бил напълно справедлив. При налагането на тази мярка от Министерство на финансите трябва да направят секторна диференциация. Разбира се, когато държавата е в криза, една от основните мерки за излизане от нея е налагането на допълнителни вземания под формата на данъци".

Станислав Младенов е убеден, че точно сега е времето за промяна в данъчна система в България и за въвеждане на прогресивното подоходно облагане. "Това е типично ляв подход в данъчната система, който в тази тежка криза би бил много полезен, коментира още той. - Не е редно печалбите от 10 000 лева от производство и от 1,5 милиона от посредничество да бъдат облагани с една и съща данъчна отговорност. Никак не е справедливо".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.