• 19 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7894
 •  GBP / BGN 2.3235
 •  CHF / BGN 2.0234
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 31°C

Кърмене или адаптирано мляко

Кърмене или адаптирано мляко
Бъдете внимателни при избора на адаптираното мляко и на водата, с която го приготвяте

/КРОСС/  д-р Теа Александрова, педиатър

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

Човешката кърма е перфектният хранителен източник за едно бебе. Кърмата постига баланс на въглехидрати, протеини, мазнини, вода и други хранителни вещества. Лесно се смила и усвоява от нежните бебешки стомахчета, а съставът ѝ естествено се променя с промяната на нуждите за развитието на бебето.

Кърменето осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите месеци от живота и продължава да осигурява до половината или повече от хранителните нужди на детето през втората половина на първата година и до една трета през втората година от живота на най-малките. Въпреки това, противно на препоръките на СЗО, през периода 2015-2020 г. само около 44% от бебетата на възраст 0 - 6 месеца по света са били изключително кърмени.

И все пак понякога кърменето не е възможно по медицински причини от страна на майката или от страна на бебето. В тези случаи е изключително важно подборът на адаптирано мляко да стане заедно с личния лекар на детето, за да може внимателно да се проследи ефектът му. Не забравяйте, че кърмачето тепърва се адаптира към храненето през устата и неговата храносмилателна система е все още незряла. Честата и безразборна смяна на адаптирано мляко причинява допълнително дискомфорт и стрес за него.

Важно е да подготвяте адаптираното мляко за вашето бебе според инструкциите на производителя. Използвайте вода от безопасен източник, за да смесите адаптираното мляко. Например DEVIN Изворна е вода, която изрично се препоръчва от Българската педиатрична асоциация за консумация от бебета и малки деца. Това е така, тъй като тя се добива от ясно определен и защитен подземни източник, не се обработва при бутилирането и достига до нас недокосната от човешка ръка. Подходяща е за приготвяне на адаптирано мляко, като дори с преваряването не се губят полезните ѝ свойства и не се променя минералният състав на водата. Използвайте количеството вода, посочено в инструкциите на контейнера с формула за кърмачета. Винаги първо измервайте водата и след това добавете праха - повече вода няма да задоволи хранителните нужди на детето, а по-малкото количество ще натовари храносмилателната система на бебето.

Ето допълнителни указания, които трябва да имате предвид, когато приготвяте и съхранявате адаптираното мляко за вашето бебе.

- Измийте добре ръцете си, преди да приготвите шишето или да нахраните бебето си.

- Почистете и дезинфекцирайте работното пространство, където ще приготвяте адаптираното мляко .

- Шишетата трябва да бъдат чисти и стерилизирани.

- Ако решите да затоплите млякото, никога не използвайте микровълнова печка. Микровълните фурни загряват млякото и храната неравномерно, което води до „горещи точки", които могат да изгорят устата и гърлото на вашето бебе.

- За да затоплите шишето, го поставете под течаща топла вода, като внимавате водата да не попадне вътре или върху биберона.

- Капнете няколко капки адаптирано мляко на гърба на ръката си, за да проверите дали не е твърде горещо.

Не забравяйте, че кърменето е най-добрата храна за бебето! Неподходящият маркетинг на заместители на кърмата продължава да подкопава усилията за подобряване на дела и продължителността на кърменето в световен мащаб. Преминаването към адаптирано мляко е оправдано само по медицински показания, препоръчано и наблюдавано от лекар.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.