• 22 Май 2025 |
  •  USD / BGN 1.7295
  •  GBP / BGN 2.3209
  •  CHF / BGN 2.0934
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Магарешкото и кобилешкото мляко са много полезни

Магарешкото и кобилешкото мляко са много полезни

/КРОСС/ Община Враца провежда за първи път фестивал на българското сирене и млечните продукти. В рамките на уикенда градът е домакин на десетки производители.

Трифон Георгиев (Тити) от село Бутан от десет години отглежда магарета и коне за добив на магарешко и кобилешко мляко. „Магаретата са изчезващ вид, а конете ги обожавам. Смятам, че българите сме чисти тракийци, произходът ни идва от конете и трябва да отглеждаме с уважение тези благородни животни", каза Георгиев за БТА. Той сподели, че магарешкото мляко е много полезно. „То е противоалергично, противобактериално, има много имуноглуболини, които помагат за всички видове кашлици, много минерали, витамини. Това го прави имунна бомба", добави Георгиев.

По думите му млякото е полезно е за изчистване на кръвоносните съдове. Кобилешкото мляко според него е много благодатно за костите. И двата вида мляко са диетични, не съдържат казеини и се консумират сурови.

Наташа Ангелова от село Соколица (Карлово) участва във фестивала с кумис - традиционна азиатска напитка, произведена от ферментирало кобилешко мляко.

„Това е лечебна напитка, която има противовъзпалителни свойства, прочиства стомашно-чревния тракт, съдържа пробиотици. След процеса на ферментация кумисът придобива и антибиотични свойства и подпомага лекуването на възпаления и лекуване на вътрешни рани, действа благотворно и на други заболявания", каза Ангелова. По думите й рецептата е специална и кумисът се приготвя от нейния баща. Семейството на Ангелова е от Киргизстан. Живеят в България от седемнадесет години. Във Враца бяха дошли с юрта. „Това са номадски къщи, сглобяват се и се пренасят. Тази е автентична, направена от моя баща", добави Ангелова.

Шеф Светлана Илиева представи пред публиката как се приготвят домашни бързи банички на тиган. Тя каза, че празникът е чудесен. „Българският вкус на млякото, сиренето, киселото мляко е незаменим и може да само да се гордеем с тях", добави шеф Илиева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.