• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград започват днес

Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград започват днес

/КРОСС/ Гости от три континента ще опитат вкуса на прочутото капанско кисело мляко в Разград. Лудогорският град за три дни отново ще се превърне в столица на традиционния български продукт, художествените занаяти и екзотичните ритми, каза за БТА Цветана Бенонова, главен експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности" в Община Разград.

Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград започва днес. В основата на този международен арт фестивал е славата на капанското киceлo мляко. „Качествата на българското кисело мляко са оценени от дълбока древност. Уникално на вкус и аромат е и прословутото капанско кисело мляко. То е толкова гъсто, че когато се обърне гювечето с мляко, не пада, стои твърдо като сирене", обясни Бенонова.

По думите й никой от майсторките обаче не издава рецептата му, а онези, които я владеят само малко открехват завесата, като казват, че е най-важна закваската, за да стане гъсто и каймаклия, че трябва да се уцели точната температура или да се сипва от високо, както и това, че не трябва да престои, за да няма суруватка. Други смятат, че може би тайната на киселото мляко е в мистериозната билка, която кравите похапват само на два хълма, които единствено гецовлии знаят къде са. Прочутите майстори на киселото мляко допълват, че капанското кисело мляко е вълшебно - от него малките деца оздравяват, а старите баби се разхубавяват", каза експертът.

Тя добави, че в миналото едното от качествата, по които капанците си избирали своите снахи, било умението да подквасват кисело мляко. Традиционна изява в празничния афиш е забавното състезание „Да правим таратор, а не терор". В надпреварата сръчност и бързина ще покажат отбори от гостуващите танцови състави. Преди последното дефиле на фолклорните състави в събота пък е откритата сцена „Танцувай с нас", която включва демонстрации на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор.

През трите празнични дни в целодневния базар своите творби ще предлагат повече от 100 майстори-занаятчии от различни краища на страната. Площадът в центъра на града ще бъде изпъстрен с млечни продукти и вкусотии от местната кухня, изделия от керамика, красиви дърворезби и икони, пчелни продукти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.