• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Може ли „зомби вирус” от Сибир да затвори света отново?

Може ли „зомби вирус” от Сибир да затвори света отново?

/КРОСС/ Има проучвания в последните години, които показват, че вирусите отпреди милиони години запазват своята активност в условията на северните части на Земята. Хубавата новина е, че до момента не сме открили такива, които да заразяват хора. Това каза ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него, много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които ние не сме срещали до момента, обясни експертът.

„Не знаем какво е скрито там и дали няма остатъци от живи организми, дори хора, които са били заразени. До момента древни вируси, които заразяват хората няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си", обясни д-р Илиев. 

Вирусите, които се срещат в тези замръзнали маси, действат по сходен начин върху човешкия организъм с животинските вируси, които мутират и заразяват хора.

Ако се действа адекватно в началото на пандемиите, шансовете те да бъдат ограничени са големи. „Началото на COVID пандемията беше поставено от изключително неадекватното и много криещо информация поведение на китайското правителство, откъдето дойдоха всички проблеми", посочи д-р Илиев.

В Япония в момента има инфекция от бързоразпространяващ се бактериален причинител - класически стрептокок, който предизвиква възпаление на гърлото и грипоподобни симптоми. „В редки случаи той предизвиква т.нар. токсичен синдром, който се характеризира с бактерии, които отделят голямо количество специфични токсини, които действат върху цялото тяло, не само в мястото, където е инфекцията, и може да предизвика шок и увреждане на всички органи. В Япония има такива случаи при 1/3 от случаите на заразени - около 300-400 случая", обясни експертът.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.