• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Осиротяло тюленче беше прехвърлено от Крит в Атина

Осиротяло тюленче беше прехвърлено от Крит в Атина

/КРОСС/ Осиротяло бебе-тюленче на възраст едва десет дни, открито в началото на ноември на плаж на гръцкия остров Крит, е било прехвърлено в Атина, където е поверено на грижите на Дружеството за проучване и защита на средиземноморския тюлен монах (Mom), където ще остане, докато порасне достатъчно, за да бъде освободено в природата, съобщи АНА-МПА.

Бреговата охрана, която открила тюленчето по сигнал на местни жители, веднага влязла в контакт с организацията, за да получи инструкции как да реагира на случая и да опази здравето на дивото животно.   

Дружеството за проучване и защита на средиземноморския тюлен монах (Mom) е основано през 1988 г. и се грижи за осиротели или болни тюлени от 1990 г. насам. Тюленът монах е критично застрашен в световен мащаб, вече се смята за изчезнал от България и Черно море, а в Гърция е една от последните му значителни популации.

„Тази година имаме две малки тюленчета", казва Елени Тунда, биолог в Mom. „Ермис беше намерен през октомври в Пили на остров Евбея, а сега през ноември при най дойде Миноас от Крит, от Сития. И двете са бебета, сега е сезонът, през който по принцип би трябвало за сучат от майките си, но са били завлечени от бурите, бяха и болни. Даваме им лекарства по предписание на отговорния ветеринарен лекар и се надяваме, че след трите месеца, през които ще са тук, ще ги освободим отново в естествената им среда, както правим всеки път", допълва тя.

Тюленчето е настанено в специално пространство с басейн под наблюдението на ветеринарен лекар и под грижата на специалистите от Mom. Дневната му програма включва теглене, баня, постепенен преход от рибена каша към обучение да се храни с риба и да плува. Компания му прави Ермис, открит през октомври на Евбея.   

„След като достигнат до нужното тегло, около 60 кг., и са се научили да ядат риба, ги освобождаваме", обяснява Тунда.

От организацията предупреждават, че за доброто на тюлените е важно хората, когато ги забележат, да избягват контакт с тях и да не ги хранят.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.