• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Руският печат: Парадът на победата в Москва прокарва връзка между две епохи

Руският печат: Парадът на победата в Москва прокарва връзка между две епохи

/КРОСС/ Руският държавен лидер и върховен главнокомандващ въоръжените сили Владимир Путин взе "най-закономерното и исторически премерено решение" - тазгодишният Парад на победата по случай годишнината от разгрома на нацизма да се състои на 24 юни, на същата дата, както и преди 75 години, след края на Великата отечествена война (1941-1945). Тази взаимовръзка между двете епохи е повод за пореден път да оценим мащаба на отминалите събития, заявява в "Росийская газета" историкът и бивш министър на културата Владимир Медински, днес помощник на президента Путин.

Грижата за ветераните, за здравето на гостите и участниците в проявата станаха причина юбилейният парад, традиционно провеждан в Русия на 9 май, да бъде отложен за по-късна дата, уточнява московският официоз във връзка с коронавирусната криза.

"Съдбата сложи всички неща по местата им. И предопредели вярната дата. На 24 юни погледите ни ще бъдат устремени към Червения площад" в Москва, пише авторът на "Росийская газета".

"Известия" публикува поредица архивни фотоси, разказващи за парада в руската столица на 24 юни 1945 г. В друг материал вестникът изтъква, че тазгодишната церемония в Москва ще е по-мащабна от всички прояви през изминалите години.

Шествието ще включва "голяма историческа част", но ще бъде показана и най-модерна техника, включително засекретена досега и невиждана дори на снимки. Освен руски военни ще участват и представителни части от 13 държави - съюзници и приятели на Русия: Монголия, Сърбия, Китай, Индия, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан, посочва изданието.

"Комсомолская правда" помества пълна схема и график на утрешния войскови марш в Москва, в който ще се включат около 14 000 души и оркестър с близо 900 музиканти.

Зрителите ще видят общо 234 модела историческа и модерна военна техника. Освен легендарните машини от Великата отечествена война на Съветския съюз по площада ще минат руски танкове Т-90М и Т-80БВМ, различни бронирани коли, системи за залпов огън, ракетни и ракетно-артилерийски комплекси, бойни машини за дистанционно миниране и разминиране. Над Москва ще прелетят 75 самолета и хеликоптера, сред които последни модели руски изтребители, стратегически бомбардировачи и въздушни цистерни. Най-интересен ще бъде МиГ-31, който носи най-новата и уникална хиперзвукова ракета "Кинжал", пише всекидневникът.

И също като преди 75 години утре вечер над Москва ще проехти празничен салют от 30 залпа - общо 10 тона пиротехника или над 2000 снаряда, добавя "Комсомолская правда".

Парадът ще стане и програмна декларация на руското министерство на отбраната, обвързана с две дати: приключването на десетгодишната оръжейна програма, за която са изразходвани астрономическите 23 трилиона рубли, и стогодишния юбилей на танковата промишленост в Русия, отбелязва "Независимая газета".

Според министъра на отбраната Сергей Шойгу утре в Москва за пръв път ще бъдат представени пред публика 24 нови руски бойни машини, включително "убийци на хиперзвукови ракети", се казва в статията.

Сериозно модернизирани са и останалите образци. Очакваната демонстрация на нова техника вече предизвика сериозни дискусии в интернет. За нея ще се говори и в щабовете на чуждестранните армии, в конструкторските бюра на други държави. Русия излезе начело и в създаването на перспективни ударни средства, и на системи за защита от тях.

Министър Шойгу подчертава, че модерните оръжия в руската армия достигат 78 на сто - това е най-високият дял в света. По този критерий изпреварваме дори САЩ и Китай. Парадът на 24 юни е доказателство за това, заключава "Независимая газета".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вторият е идиот! Честит празник, Русия!!!

23.06.2020 18:53:52

Анонимен

Руснаците не направиха като франсетата - да се подложат на немците, а ги поизбха и ги гониха до дупка.

23.06.2020 15:08:03

Готин

Анонимният, я си еби майката бе, седерасто соросоид.

23.06.2020 14:57:41

Пич

Ей, Анонимният, я бегай връткай свирки на англосаксонско еврейските си господари, долнопробно гнусна герберастко седерастка педерастка соросоидна гнидо.

23.06.2020 14:56:45

Анонимен

Комплексарска демонстрация на желязо е парада.... за 75г. Русия не можа да демострира постижение в някоя сфера на живота и икономиката, а продължава да се гордее със смърта на 30 милиона човека и погрома на цялата държава...

23.06.2020 14:21:37

Кою

Частито.РУСИЯ.

23.06.2020 13:02:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.