• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Започват проверки за достъпност на сайтове и мобилни приложения

Започват проверки за достъпност на сайтове и мобилни приложения

/КРОСС/ Държавна агенция „Електронно управление" започва наблюдение и проверки на уебсайтове и мобилни приложения на организациите от обществения сектор за достъпност за потребителите, по-специално за хората с увреждания и възрастните хора. Одобрена е Методология за наблюдение и проверки на достъпността от Председателя на ДАЕУ, в съответствие с установената европейска методика.
Задължените лица на национално ниво, които трябва да осигуряват лесен достъп до своите уеб сайтове и мобилни приложения, са административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, съгласно чл. 1, ал. 1 и 2 от Закона за електронно управление. При изграждането на достъпна уеб среда следва да се спазват принципи и техники при проектирането, създаването и актуализирането на уебсайтове и мобилни приложения, за да станат по-достъпни за потребителите, и по-специално за хората с увреждания, а съдържанието да е пригодно за лесно възприемане и използване. Под внимание, трябва да се вземат различните увреждания, включително зрителни, слухови, двигателни, когнитивни, които могат да засегнат нормалния достъп на тази котегория потребители.
България въведе в националното си законодателство изискванията на европейската Директива 2016/2102 относно достъпността с изменение и допълнение на Закона за електронното управление и на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, която е в сила от януари 2020 г.
От октомври тази година ДАЕУ ще започне наблюдение и проверка на определени извадки от уеб сайтове, а от юни 2021 г. - на мобилни приложения, на организациите от обществения сектор. В проверките агенцията ще разчита и на приноса на хора с увреждания, които ще извършват тестване на интернет страници със спомагателните технологии, които те използват. Първоначално ще се извършва т.нар. опростено наблюдение, което ще установява бариерите, които пречат на хората с увреждания да достъпват уеб съдържание. В Методологията на ДАЕУ за наблюдение и проверки на достъпността, се описват методите за наблюдение, инструментите, които ще се използват за тестване, подход за определяне на извадки от уеб страници и проверка на извадки, образец на декларация за достъпност, препоръки към потребителските интерфейси. Документите са публикувани на сайта на ДАЕУ- https://e-gov.bg/wps/portal/agency/home/%D0%B0ccessibility-websites/web-access-documentation.
Първият период за наблюдение на уеб сайтовете и мобилните приложения приключва през декември 2021 г., като резултатите от проверките ще се докладват на Европейската комисия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.