• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Фондация „Искам бебе“ с кампания за репродуктивно здраве и навременното родителство, насочена към младежи

Фондация „Искам бебе“ с кампания за репродуктивно здраве и навременното родителство, насочена към младежи

/КРОСС/ По време на откриването на семинара, „Искам бебе“ връчи Годишните си награди „Ангел на благодарността“ на личности и институции, с които фондацията работи в партньорство, за реализиране на проекта: проф. д-р Димитър Димитров - Ректор на УНСС, на Силвия Петрова от Министерство на младежта и спорта, на доц. д-р Петко Стефановски – зам. министър на здравеопазването, на Здравка Величкова – БАСРЗ, на Петър Цинцърски – БЧК и на доц. д-р Ирен Цочева - Завеждащ Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Кампанията на фондация „Искам бебе“ е вдъхновена от ежегодната нарастваща възраст на майките - като в София тя е най-висока. По данни на НСИ средната възраст за раждане на първо дете в София през 2022 г е 30,7 години, а през 2010 г е била 29,1 години. В сравнение средната възраст за първо раждане в страната за 2022 г в градовете е 28,5 години, а в селата е 24,6 години.

Обучителните семинари предоставят цялостна образователна програма, включваща панели за:

         · превенция и профилактика на репродуктивното и сексуалното здраве;

         · здравословно хранене и диететика;

         · физическа активност и активен начин на живот;

         · емоционално и психично здраве.

Програмата е съобразена с нуждите на младите българи и има за цел да ги запознае с важни аспекти на семейното планиране и здравословния начин на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и предизвикателствата, пред които се изправят младите двойки, както и сексуалното и репродуктивното здраве, и изчерпването на яйчниковия резерв. Специалистите се фокусират върху здравословното хранене, активния начин на живот и психичното благополучие, предоставяйки на младежите практически съвети и насоки.

Лектори в семинара бяха Д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, дългогодишен член на БЧК, Д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог, създател на редица програми за здравословен начин на хранене, репродуктивно здраве и проблеми на метаболизма, Катя Симеонова – психолог. Баскетболният треньор на отбора кадети на националния отбор на България по баскетбол и главен мениджър на баскетболен клуб Хебър” – Веселин Веселинов бе лекторът по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

Изработени са 10 броя мотивиращи видео клипове, насочени към младежите с информация за важността от редовни профилактични прегледи, здравословно хранене и активен начин на живот.

Проектът „Младите Българи - Архитекти на Промяната“ на фондация „Искам бебе“ се явява като иновативна инициатива, насочена към подпомагане на младежите в България да развият здравословни навици и да поемат активна роля в обществото.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.