• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Студенти от Великобритания работят по некропола на Хоталич

Студенти от Великобритания работят по некропола на Хоталич

/КРОСС/ За четвърта година, заедно с археолога към Историческия музей Надежда Ботева, по разкриването на хилядолетните тайни на средновековния град и крепост Хоталич работят доброволци от чужбина. В Севлиево те са благодарение на програмата на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа - „Еразъм +" и сдружение „Деветашко плато". Петте момчета и двете момичета са студенти по археология във втори и трети курс. Те идват от университетите в Честър, Глазгоу, Окстън, Кентърбъри, Ливърпул и Шефилд.

„За разлика от предходните години, сега младите ни колеги ще останат с нас един месец. Докато са тук ще работим по некропола до източната църква, като за тях е много интересно и полезно, защото във Великобритания да работиш на терен е голяма привилегия", разказа за в. „Росица" археоложката Надежда Ботева. Тя се надява и тазгодишните доброволци да имат късмета на колегите си от предходните години и да попаднат на богат гроб, който ще даде още повече информация за живота на средновековните жители на Хоталич.

През предходните години на проучвания отново студенти от Великобритания откриха изключително редките за средновековието жълти мъниста, част от разкошен гердан, който по-късно бе изложен в Националния археологически музей. Освен жълтите мъниста, те намериха още червени, тъмнокафеви и черни, а сред тях и едно по-едро сребърно мънисто. Студентите донесоха късмет и през 2017 година, когато откриха богат гроб на знатна жена и попаднаха на гробове с богати находки с висока експозиционна стойност.

През 2020 и 2021 г. заради Covid-19 студентският обмен по „Еразъм +" не можа да се осъществи, но през тази година археоложката Надежда Ботева се надява, че и този път ще бъдат открити още много интересни артефакти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.