• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Африка полудя по "магически" билков чай срещу коронавирус

Африка полудя по "магически" билков чай срещу коронавирус

/КРОСС/ Чай, за който Мадагаскар твърди, че може да лекува COVID-19, бе разпратен до 15 държави в Субсахарска Африка.

Президентът Андри Раджоелина обяви, че напитката COVID-Organics (CVO), съдържаща местни билки, действа благотворно на коронавирусната инфекция, въпреки предупрежденията на Световната здравна организация, че няма доказателство за ефектите ѝ.

Установените случаи на коронавирус в Мадагаскар са 135, нито един от които не е смъртен, и Раджоелина настоява, че употребилите напитката подобряват състоянието си след 7 дни.

СЗО предупреждава, че малкото тестове на континента може да прикриват по-голям брой заразени. Раджоелина обаче упорито рекламира напитката като магическо решение - той се снима във "Фейсбук", докато я пие. В "Инстаграм" пък държавният глава заяви, че ще я предостави на всички приятелски настроени държави на африканския континент - от Демократична република Конго да Гвинея-Бисау. Напитката вече е поръчал и Сенегал.

Растение на острова, използвано за лечение на малария, е съставка на CVO и това е един от аргументите на създалия я мадагаскарски институт за приложни изследвания. Става дума за artemesia annua - китайски вид, внесен на острова преди половин век. Академията на науките на страната обаче се усъмни в ползата от напитката, рекламирана от президента.

Някои експерти защитиха островната държава на 400 км югоизточно от африканския континент с думите, че ако потенциалният лек бе американски или европейски, нямаше да има толкова съмнения в качеството му. Други обърнаха внимание, че не са правени достатъчно тестове за ползата от CVO. Потребител на "Фейсбук" отбелязва под новината в кенийски сайт, че чаят вероятно е "по-малко опасен от западната ваксина".

Според "Африканюз", канала за африкански новини на "Евронз", президентите на няколко държави са поздравили Раджоелина и очакват или са получили самолети с бутилки от "магическия" лек. Мадагаскар междувременно ще изгради специален завод, за да подсили продукцията, и ще обмисли експериментални форми на употреба като инжектиране на напитката.

Анадолската агенция пък отбелязва, че някои жители на страната бързат да се запасят с напитката, която в момента могат да си набавят свободно. В някои случаи обаче не е нужно да я търсят - дори войници обикалят от врата на врата, за да я дават на граждани.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.