• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Около 100 лични лекари вече са издали е-направления за PCR-тест

Около 100 лични лекари вече са издали е-направления за PCR-тест

/КРОСС/ Към 11.00 часа днес са издадени близо 200 електронни направления за PCR тест, около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

В кабинета на заместник-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов в 17-то ДКЦ в столицата бе направена и демонстрация как работи системата, на която присъстваха и представители на държавната фирма „Информационно обслужване, отговаряща за процеса.

„След 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка първа стъпка, която направихме в електронното здравеопазване - първият опит да въведем електронното направление в медико-диагностичните дейности", посочи Начева.

Централизираният модул на системата е осигурен от Министерство на здравеопазването, а всеки личен лекар може да се свърже с него, независимо от това коя софтуерна фирма го обслужва. Направлението на хартиен носител все още остава като опция за пациента.

На този етап електронното направление обхваща PCR изследванията и част от диагностиката, свързана с COVID-лечението. Предстои обаче разширение на системата, увери заместник-министърът.

Системата покрива територията на цялата страна, но все още няма информация за издадени е-направления в някои области.

Жени Начева припомни, че след издадено направление, касата покрива разходите, а пациентът не трябва да доплаща. То ще се издава обаче при наличието на най-малко два симптома.

„Това е помощ първо на пациенти и след това на лекарите. Днес е направена първата, но много важна крачка. Благодаря на всички екипи, които работиха по разработването и въвеждането. Надявам се в най-скоро време всичките процеси в нашата система да бъдат електронизирани и дигитализирани", заяви от своя страна д-р Николай Брънзалов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.