• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Богдан Милчев: МВР отчита дейността си чрез обявяване на заловени нарушители на пътя

Богдан Милчев: МВР отчита дейността си чрез обявяване на заловени нарушители на пътя

/КРОСС/ Всеки път, когато имаме обществен натиск върху държавните институции във връзка с пътнотранспортния травматизъм, те реагират, като увеличават глобите и наказанията. Обаче накрая резултатът показва, че и жертвите се увеличават. Това каза директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той цитира статистически данни от началото на годината, според които загиналите са с 13 спрямо миналата година - 109, а тежко ранените са 305 повече. „Тази мярка, която МВР предприема, е изключително погрешно. То ще задълбочи проблема, няма да го реши. Точковата система е създадена с цел да се въздейства върху системните нарушители, които правят определени тежки нарушения. Оказва се, че за 2022 г. в София са взети шофьорските книжки само на петима човека заради липса на точки. Това означава, че ние имаме петима системни нарушители в София", коментира Милчев.

Той посочи, че МВР няма статистика за системните нарушители в страната. Според данни на международна компания системните нарушители в България са около 20 000 души. „Т.е. всяка година ние трябва да взимаме на 20 000 човека шофьорските книжки. Това означава, че процедурата на тази точкова система е порочна. Всяка година имаш право по закон да възстановяваш по 12 точки, т.е. докато обжалваш постановлението, ти си възстановяваш точките. Не е тайна, че възстановяването на точки става срещу 100 лева. Това е един омагьосан кръг, който захранва автошколите и корупцията", обясни Милчев.

По думите му МВР отчита дейността си чрез обявяване на заловени нарушители.

„В началото на 90-те години е създадена една много тежка хранителна верига, която се захранва от жертвите по пътищата. В нея участват адвокатски кантори, неправителствени организации, държавни служители и колкото повече се вдигат глобите, толкова повече се увеличават и жертвите. Основната причина е именно корупционната среда, в която функционираме, и отказът ние да се преборим с нея. Единственото решение е допускане на обществения контрол. Това означава дейността на държавните институции да стане прозрачна", заяви още Богдан Милчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.