• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Какво ядат космонавтите: 3Д стекове, водорасли и насекоми

Какво ядат космонавтите: 3Д стекове, водорасли и насекоми

/КРОСС/ НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна за астронавтите на дългосрочните мисии до Марс и други планети, като сред победителите са производители на стекове от 3Д принтери и на продукти, съдържащи гъбички, протеини от насекоми и водорасли, съобщи агенция ЮПИ, цитирана от dir.bg. Американската космическа агенция обяви, че конкурсът "Дийп спейс фууд челиндж" (Deep Space Food Challenge) e жизненоважен за опазване на здравето и доброто настроение и форма на астронавтите в периодите на дълга изолация.

НАСА обяви миналата седмица, че повече от десет организации ще получат по 25 000 долара грант, за да продължат да разработват космически храни и продукти. Близо десет служители на НАСА с опит в производството на храни и космически полети оценяват предложенията на над сто участници в конкурса, каза Ралф Фрича, старши мениджър в НАСА. Сред победителите е стек от 3Д принтер, предложен от консорциум "Мишън:Спейс фууд" от Калифорния.

Една от компаниите в него е "Алеф фарм", принтирала успешно стек през февруари тази година. В надзорния съвет на фирмата са холивудската звезда Леонардо ди Каприо и оттеглилата се астронавтка Карън Найбърг. Компания "Астра гастронъми" от Сан Франциско пък възнамерява да отглежда и дехидратира бързорастящи микроводорасли, с които да произвежда хрупкави хапки с ядки. Производителят "Дийп спейс етномокалчър" от Самървил, Масачузетс ще използва клетки от тъкани на насекоми, за да култивира тъкани, за да може крайният хранителен продукт да съдържа протеини и мазнини от клетки на насекоми.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.