• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Равносметката на политиците за 20-те години на членство на България в НАТО

Равносметката на политиците за 20-те години на членство на България в НАТО

/КРОСС/ Политици правят равносметка на постигнатото от страната ни в периода на пълноправното ни членство в НАТО. Днес се навършват 20 години от приемането на България в Алианса.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Facebook, че България може да се гордее, че е успяла да се утвърди като силен и лоялен съюзник.

Той допълва, че в свят, изпълнен с предизвикателства, който позна ужаса на войната отново, членството на страната ни в НАТО за пореден път се утвърди не просто като политическо решение, а като исторически избор.

Позиция дойде и от ДПС. Председателят на движението Делян Пеевски заяви, че евроатлантическите ценности нямат алтернатива, а България се е доказала като надежден партньор. И още - от ДПС допълват, че пътят за развитие на страната ни минава през НАТО и Евросъюза.

"Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история след 1989 г. То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане в семейството на европейските демокрации". Това заяви министър-председателят в оставка Николай Денков в словото си на Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно". Премиерът изтъкна, че днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард жители в Европа и Северна Америка.

„75 години след основаването си НАТО доказа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори - обединението ни прави по-защитени и по-сигурни", добави министър-председателят. По думите му разширяването на Алианса е по същество разширяване на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. „Няма как да имаме икономическа, енергийна, социална, здравна, образователна и управленска устойчивост, без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. Всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 г.", подчерта Денков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не се ли срамувате от този няколко десетилетен път на развитие като членове на ЕС и НАТО.

29.03.2024 16:46:48

Анонимен

Тя съюзната сила личи и по резултатите в Украйна.

29.03.2024 16:43:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.