• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Папа Франциск: Пандемията показа както величието, така и границите на науката

Папа Франциск: Пандемията показа както величието, така и границите на науката

/КРОСС/ Папа Франциск осъди сляпото доверие в науката, настоявайки, че пандемията на коронавируса разкрива както величието, така и границите на науката, предаде Брейтбарт.

Това време на изпитание "ни показа величието на науката, но също така и нейните граници", каза понтификът на участниците на форум край Рим.

"В тази трагедия, която човечеството като цяло продължава да преживява, науката и технологиите сами по себе си се оказаха недостатъчни", каза Франсис.

"Това, което се оказа решаващо вместо това, беше избликът на щедрост и смелост, проявени от толкова много хора."

Въпреки честите призиви към "науката" през месеците на пандемията, битките бушуваха точно относно това как да се тълкуват данните, които стават достъпни, и често се появяваха разриви между самите учени по въпроси като ефикасността на носенето на маски, полезността на лекарствата като хидроксихлорохин и леталността на COVID-19.

Оригиналното проучване, проведено от Кралския колеж Лондон през март, предрече 2,2 милиона смъртни случая от коронавирус само в САЩ и доведе до панически реакции по целия свят.

"Това трябва да ни подтикне да преминем отвъд технократската парадигма, разбирана като единствен или доминиращ начин за справяне с проблемите", каза папата в петък.

"Тази парадигма, родена от мисленето, което търсеше овладяване на естествения свят, се основава на погрешната предпоставка, че са на разположение безкрайно количество енергия и ресурси, че е възможно да се подновят бързо и че негативните ефекти от експлоатацията от естествения ред могат лесно да бъдат усвоени", каза той.

"Там, където са ангажирани природата и дори повече, хората, е необходим друг начин на мислене, който може да разшири погледа ни и да насочи технологията към услуга на различен модел на развитие, по-здрав, по-човешки, по-социален и по-интегрален", категоричен бе папа Франциск.

Както е правил и по други поводи, папата продължи да настоява за необходимостта от „екологично преобразуване, за да се забави нечовешкият ни темп на потребление и производство и да се научим още веднъж как да разбираме и съзерцаваме природата".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.